Електронните спортове, наричани накратко E-sports, бележат голям напредък в наши дни.

Всички помним тийнейджърските си години, когато разцъквахме компютърни игри за удоволствие, и се надявахме да преминем през всички трудности, за да превъртим дадено заглавие. Днес обаче геймърите се впускат в люти надпревари, за да грабнат огромни наградни фондове, които се предлагат в състезанията по електронни спортове. Букмейкърите също участват дейно в е-спортовете и предлагат високи коефициенти за този, който прогнозира развръзката в турнирите.

Кои са най-известните турнири по електронни спортове?

Не можем да отговорим еднозначно на въпроса, кои са най-известните E-sports турнири, тъй като състезания има в целия свят, включително във Великобритания, САЩ, Канада, Китай, Южна Корея и други държави. Най-предпочитаните игри са DOTA 2, CS:GO, Rainbow Six, League of Legends, FIFA и още куп заглавия. Има и няколко турнири, които се отличават с големите си наградни фондове.
Вън от съмнение е, че най-мащабният eSports турнир е този на The League of Legends World Championship, на който може да се залага при повечето лицензирани букмейкъри, сред които Bwin, Bet365, Winbet, Palms Bet, Efbet и други. За да изпитате още по-голяма тръпка от залаганията на електронни спортове можете да проверите сайта efibet.com/bwin-bonusi, в който ще Ви предоставят справка за всички актуални оферти на този букмейкър, включително и за е-спортове.

Разбира се, горепосоченият шампионат не е единствен, а играчите могат да се насладят и на други състезания, сред които са популярните EVO Championship Series, Honor of Kings World Champion Cup, Fortnite World Cup Champion, DOTA2 “Internatonal” и още цял куп надпревари от целия свят.

Как се развиха електронните спортове?

В началото този тип спортни събития предлагаха малки зали, в които различни отбори мереха сили на компютърни игри от всякакви жанрове, сред които екшън, приключения, стратегии и прочие. Този бизнес обаче се разрасна, тъй като се появиха платежоспособни инвеститори, а и букмейкърските къщи допълнително наливаха пари в спонсорство. В наши дни е-спортовете са мултимилионен бизнес, както може да се забележи от инвеститорските вложения в този спорт.

И, за да не бъдем голословни, ще посочим, че Международният турнир по DOTA2 през 2019 година е предложил награден фонд от впечатляващите 34 милиона щатски долара. В следващите години ставките се покачват  нагоре, макар че има малък спад, заради пандемията от вируса Covid-19. В наши дни геймърите не само разцъкват своите любими игри, но се интересуват от електронните спортове като дисциплина, и се сформират отбори, които да покорят наградите.

Какъв е изводът за е-спортовете?

Да, наистина в миналото, видео игрите бяха само за забавление и едва ли някой е предполагал, че ще може да е печелят милиони от тях. Това обаче се промени и добрите играчи могат да забогатеят бързо, стига да се справят с унищожителната конкуренция. От другата страна стоят залагащите, които наблюдават състезанията отблизо и залагат на любимците си. Бетинг сайтовете дават наистина изкусителни коефициенти за правилни прогнози и изплащат невероятни печалби.


Компютърни игри са се превърнали в спорт, в който се разиграват нечувани суми. И, ако за пръв път чувате за възможност да печелите от това, че сте добри на StarCraft или Counter Strike, то сега вече знаете за реалната възможност да изкарате пари от умението да си играете на компютъра.