Пречките са в усложнената бюрокрация

Според заместник-председателя на Камарата на архитектите в България, арх. Николай Гълабов, 80% от сградите и съоръженията у нас не са законни.

Не става въпрос за тотално незаконни сгради, без никакви разрешения, уточни специалистът. Инвестиционният процес е много сложен, разрешителният режим също и от там една пристройка става сложна и скъпа. Бюрокрацията е усложнена. Това кара хората да си решават проблема по простия начин и оттам започват да се натрупват балкончета, остъкляване, които не са узаконени, обясни архитектът пред БНР.

Според него не е нужно да се измислят нови процедури. Просто сегашните трябва де бъдат облекчени, като бъде използван опита на други страни.

Така например за къща до 200 кв. метра във Франция въобще не се иска разрешение. Според Гълабов това е така, защото там се вярва много повече на архитекти и инженери.

Обществото им се е доверило и съответно търси отговорност от тях, докато в България цялата отговорност се държи от властимащите, от министерства и кметове, което спира процеса и го прави по-скъп, коментира още той.

Виж още: 80 хил. асансьора с части самоделки

При сегашната нормативна уредба един и същ проект в три различни общини се оценява по три различни начина.

В много от градовете у нас се изготвят нови общи устройствени планове. Сега е моментът да се включи т. нар синьо-зелена инфраструктура в планирането. Става въпрос за зеленината, паркове, реки, водохранилища. Архитектурата не трябва да надделява, а да допълва синьо-зелената инфраструктура, добави архитектът.

Виж още: В 11 области пият замърсена вода