Подборката е съставена от Макс Фишър в рубриката му WorldViews в „Уошингтън Поуст“

Картите могат да бъдат изключително полезно средство за разбиране на света и как той функционира, но показват само това, което поискаш да покажат.

Представяме колекция от 40 любопитни карти, които ще ти помогнат по-добре да разбереш нашата планета и хората, които я населяват. Някои са за по-масова употреба, други са по-специализирани. Картите са в оригиналния им вид, на аглийски, но сме се постарали да обясним коя какво показва. Можеш да видиш всяка в по-голям размер като кликнеш на нея.

1. Политическа карта на света, ок. 200 г.
Интересно е колко са се изменили нещата за последните 1800 години и какъв процент от някогашните граници съществуват и днес.

2. Къде хората са най-гостоприемни към чужденците
Страните в синьо имат по-приветливо отношение към чуждестранните посетители от тези в червено. Източник на данните: Световен икономически форум.
Картата може да ти е полезна при планирането на следващата почивка в чужбина.

3. Основните писмености в света
Картата напомня, че признаците, разделящи и обединяващи света, са много по-дълбоки от националните граници. Тя разказва и историята на няколко важни събития, които все още оформят глобуса и чиито последици можеш да видиш в почти всяка карта на тази страница: европейския колониализъм, арабските ислямски завоевания от 7-и век, руската експанзия от 19-и и 20-и век и все още продължаващото обединение на Индия и на Китай.

4. Най-добрите и най-лошите места да се родиш
Източник на данните: „Икономист Интелиджънс Юнит“
В синята гама са най-добрите, а в розово-червената – най-лошите. България е в бледо розово.

5. Карта на основните религии в света
Страните са оцветени според преобладаващата религия във всяка от тях. Колкото по-тъмен е цветът в страната, толкова по-доминираща е основната религия в нея. В световен мащаб християнството е най-популярната религия.

6. Къде хората са най-емоционални
Източник на данните: Галъп
Хората в жълтите страни съобщават за най-малко емоционални изживявания от какъвто и да е вид – положителни или отрицателни. Във виолетовите страни живеят хората, които твърдят, че изпитват най-много чувства.

7. Карта на Африка на европейски мисионер, ок. 1908 г.
Източник: колекция на Дейвид Ръмзи с исторически карти
Границите в картата са доста груби, но тя напомня за колониалното наследство в Африка. Виждаме, че преди около век европейските сили са я разделили, без да се интересуват особено от това как самите африканци искат да бъдат групирани. Тези деспотични граници са все още с нас и днес, отчасти защото африканските лидери са се съгласили да не ги оспорват, когато са спечелили независимостта си. Границите допринасят в значителна степен за конфликтите и неспокойствието на континента, защото много различни общности и етноси са принудени да живеят заедно.

8. Къде хората са най-толерантни към другите раси
Източник на данните: World Values Survey
По-голяма е вероятността хората в сините страни да кажат, че биха били съгласни да живеят врата до врата с някой от друга раса. При хората от червените страни вероятността е по-малка. Проучването обаче далеч не е съвършено и е доста противоречиво. В Индия, най-нетолерантната расово страна според картата, например, думата „раса“ е била заменена с „каста“.

9. Етнически най-разнообразните страни в света
Източник на данните: Харвардски институт за икономически проучвания
Най-тъмнозелените страни са и най-разнообразни в етнически аспект, оранжевите са най-хомогенни.

10. Къде хората се чувстват най-обичани
Източник на данните: Галъп
Хората в червените страни се чувстват най-обичани, тези в сините – най-малко обичани.

11. Руски професор смята, че САЩ ще се разцепи на тези четири страни
Проф. Игор Панарин за кратко се превръща в знаменитост в Русия, когато за първи път прави предвиждането си за бъдещето на Съединените щати. Руските държавни медии го отразяват широко като нещо, на което би могло да се вярва. Панарин казва, че Щатите ще се разцепят под напора на вътрешно напрежение и ще образуват 4 различни страни: Централната северноамериканска република, Атлантическа Америка, Република Калифорния и Република Тексас. Само една от тях ще е напълно независима, а другите ще попаднат под чуждо влияние или контрол. С неправдоподобността си картата е „достоен“ отговор на меко казано странните понякога възгледи за света на немалко американци.

12. Кой обича и кой мрази Америка
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
По-вероятно е хората в сините страни да гледат благосклонно на Щатите. Обратното важи за тези в червените страни.

13. Сравнение между световната популярност на САЩ и Китай
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
Хората в сините страни са по-благоразположени към Щатите, отколкото към Китай.

14. Катастрофалният китайски паспорт
Снимка на новия китайски паспорт. Източник: AP Photo/Ng Han Guan
Понякога картите не просто отбелязват геополитически събития, но и ги предизвикват. Пример за това е тази карта в новия китайски паспорт. Какво породи силната полемика около него? Ами, фактът, че районите, маркирани с червено на снимката, са отбелязани на картата като принадлежащи на Китай, но всъщност са оспорвани или направо администрирани от други страни.

15. Правата на гейовете по света
В оцветените в тъмносиньо страни гей браковете са разрешени. Еднополовите извънбрачни съюзи са официално признати в светлосините страни. В розовите хомосексуалността е криминализирана, а в червените носи смъртна присъда. В страните оцветени в сиво няма специални закони, третиращи еднополовите съюзи или криминализиращи хомосексуалността.

16. Къде хората са най-толерантни към хомосексуалността
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
Най-много хора смятат, че обществото трябва да приема хомосексуалността в сините страни. Най-малко – в червените.

17. Езици и диалекти в Близкия изток и Централна Азия
Всеки цвят представя езикова група, с различни оттенъци за всеки диалект. Източник: Университет „Колумбия“, The Gulf/2000 Project
Първото нещо, което картата показва, е забележителното разнообразие в един от най-старите и многопластови региони в света, разпрострял се от Ирак на запад чак до Китай на изток и Русия на север. Тук обаче можеш да откриеш и десетки други истории: експанзията на Иран отвъд народите говорещи персийски, фрагментацията на Афганистан и Пакистан, и наистина зашеметяващото многообразие, натъпкано в Кавказ, включително в размирните руски региони Чечня и Дагестан.

18. Къде хората пушат най-много и най-малко на глава от населението
Годишна консумация на цигари на глава от населението. Източник на данните: Световна белодробна фондация и Американско общество за борба с рака
Цигареният проблем на Русия (голямата страна в червено) й струва около 48 млрд. долара годишно.

19. Икономическо неравенство по света
По-високият коефицент „Джини“ показва по-голямо икономическо неравенство
Картата показва коефицентът „Джини“ на всяка страна, който измерва степента на икономическо неравенство. Според картата в червените страни то е най-голямо, докато зелените са най-близо до национално икономическо равенство. Интересно, и България е сред последните...

20. Сравнение между САЩ и останалия свят по икономическо неравенство
В сините страни равенството е по-голямо, отколкото в Щатите, в червените положението е по-зле. Картата дава представа колко сериозно е неравенството в САЩ – много по-голямо от която и да е друга развита страна и от повечето развиващи се страни.

21. Глобалната реколта е в застой
Една от четирите карти на Университета на Минесота, показващи промените в реколтата от основните посеви. Тази е за пшеницата.
Публикуваното наскоро в списание „Нейчър“ проучване на Университета на Минесота показва, че значителна част от световните райони, отглеждащи зърнено-житни култури, отбелязват стагнация или забавяне на растежа и дори намаляване на реколтата.

22. Най-добрите и най-лошите държави да бъдеш майка
Източник на данните: Save the Children
Международната неправителствена организация разработи сложна формула, за да определи кои страни са повече или по-малко подходящи за майки. Най-добри са условията за тях в тъмносините страни.

23. Как се променя Ал-Кайда
Тази карта на разпространението на Ал-Кайда и нейните клонове разказва историята на упадъка й в последно време, но и напомня за способността на организацията да се разширява. В зелените райони влиянието й нараства, а в оранжевите спада.

24. Повече от половината човечество живее в този кръг
Според американското Бюро за преброяване, населението на света е около 7 083 460 000 души. Страните в кръга са:

  • Китай – 1 349 585 838 (пак според Бюрото)
  • Индия – 1 220 800 359
  • Индонезия – 251 160 124 
  • Бангладеш – 163 654 860 
  • Япония – 127 253 075 
  • Филипините – 105 720 644 
  • Виетнам – 92 477 857 
  • Тайланд – 67 448 120
  • Мианмар – 55 167 330
  • Южна Корея – 48 955 203
  • Непал - 30 430 267
  • Малайзия - 29 628 392
  • Северна Корея - 24 720 407
  • Тайван – 23 299 716
  • Шри Ланка – 21 675 648
  • Камбоджа – 15 205 539
  • Лаос – 6 695 166
  • Монголия – 3 226 516
  • Бутан – 725 296,

което прави общо 3 637 830 357 човека, или около 51,4% от световното население.

25. Правни системи по света

Картата показва как британският колониализъм пренася някога почти уникалната английска система на т.нар. „общо право“ по всички континенти. Можеш да видиш и че религиозното право е уникално за ислямските страни (въпреки че преди не е било така) и че обичайното право, някога разпространено почти по целия свят, е кажи-речи изчезнало в наши дни.

26. Колко навътре в Израел могат да стигнат ракетите на Хамас

Виж картата в по-голям размер
Картата показва защо Израел е толкова загрижен за Хамас, базираната в Газа палестинска паравоенна и политическа организация, и най-вече за достъпа й до ирански ракети „Фахр-5“. Обсегът им е отбелязан в жълто на картата.

27. Севернокорейският ракетен обсег
Източник: Voice of America
Северна Корея представя ракетната си програма като ужасяваща и непосредствена заплаха за Съединените щати, но картата показва, че реториката доста превъзхожда реалните й възможности.

28. Бедност при децата в развитите страни
Източник на данните: УНИЦЕФ
САЩ са 34-и от 35 страни в развития свят по отношение на процента деца, живеещи в бедност. Зад тях е само Румъния.

29. Китайските ракови села
Населени места, в които заболяванията от рак са скочили в последно време. Източник: Global Times
Китайският проблем с „раковите села“ - общности, в които заболяванията от рак рязко се увеличават, вече е толкова голям, че дори контролираният от Комунистическата партия таблоид Global Times реши да сподели тази карта в социалните медии. Смята се, че увеличението в заболяванията се дължи на рязкото нарастване на замърсяването.

30. Какво мислят европейците за Европейския съюз
Източник на данните: „Евробарометър“
Икономическата криза в Европа не е тайна за никого, но отношението на хората в ЕС към него самия варират в широки граници. Картата е доста ясен показател за това кой харесва Евросъюза, кой неособено и кои не се смятат за истински европейци (разбирай Великобритания).

31. Запознай се с 26-те монархии в света
Не са останали много, а и само 11 монарха все още управляват реално.

32. Разнообразието на Левант (Източното Средиземноморие)
Картата показва различните етнически групи в Сирия, Ливан, Йордания и Израел. В този ъгъл на света e наблъсканa ужасно много история и може би най-дълбоката етническа и религиозна неприязън на планетата.

33. Ядрените сили след Студената война
Източник: International Law and Policy Institute
Студената война може и да приключи, но хилядите й ядрени бойни глави все още са наоколо, а в много случаи все още са разделени по същия начин. В кафяво на картата са показани страните под ядрения чадър на САЩ/НАТО, а в синьо – тези, които формално са под защитата на руските ядрени оръжия. Петте други ядрени сили – Израел, Пакистан, Индия, Китай и Северна Корея, са в сиво.

34. Как, според хората, се справят икономиките им
Източник на данните: Галъп
Хората в червените страни са песимистично настроени за икономиката си. Тези в сините страни са по-големи оптимисти. С някои изключения, като Китай, икономистите са съгласни с настроенията.

35. Частична карта на геополитическите аномалии
Всяка от червените стрелки сочи към някой необичаен или уникален феномен, например Абхазия - „почти непризнатата марионетна страна“ между Русия и Грузия. Или френските отвъдморски територии, като Френска Гвиана, които са отбелязани простичко и точно като „Франция“.

36. Къде живеят атеистите

Източник на данните: WIN/Галъп
Много безбожие цари в Китай, Япония и няколко европейски страни. В места като Саудитска Арабия има много повече атеисти, отколкото би предположил, въпреки че там това се счита за сериозно престъпление. В България убедените атеисти са между 0 и 4%.

37. В какво вярва мюсюлманският свят, част 1: демокрация
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
Първата от трите карти от обстойното проучване на нагласите и възгледите в мюсюлмансия свят показва, че с изключение на няколко страни, мюсюлманите подкрепят демокрацията и я предпочитат пред „силния лидер“.

38. В какво вярва мюсюлманският свят, част 2: религиозни конфликти
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
Значителни части от почти всички големи мюсюлмански общности се притесняват от религиозен конфликт (в много преобладаващо мюсюлмански страни е широкоразпространено схващането, че религията е под обсада от външния свят). В четири страни – Тунис, Пакистан, Нигерия и Нигер, над половината мюсюлмани смятат, че религиозните конфликти са „много голям проблем“ в страната им.

39. В какво вярва мюсюлманският свят, част 3: убийства на честта
Източник на данните: Изследователски център „Пю“
„Убийство на честта“ е убийство на член от семейство или клан, извършено от друг член на същото семейство или клан, защото жертвата е опетнила честта на семейството, клана или общността. С червено на картата са отбелязани страните, където по-голямата част от интервюираните мюсюлмани вярват, че „убийствата на честта“ понякога са оправдани, когато става дума за сексуални прегрешения на жените (най-често извънбрачни връзки). В синьо са страните, в които повечето интервюирани мюсюлмани смятат, че такова убийство никога не е оправдано.

40. Светът, заснет от космоса в рамките на една година.
Движещият се образ, заснет от сателит на НАСА в продължение на цяла година като част от проекта й Blue Marble, показва прилива и отлива на сезоните и растителността. И двете са абсолютно решаващи фактори за всеки аспект на човешкото съществуване. Картата напомня и че въпреки всички политически, социални и религиозни разделения, Земята все още е обединена от природните феномени, които правят всичко друго възможно.