Международната правозащитна организация публикува критичен доклад за България и нивото на престъпления от омраза

Липсата на решимост за разследване на престъпленията от омраза и за преследване на извършителите на тези престъпления поражда страх, дискриминация и насилие в България. Това е един от изводите от публикувания днес доклад за България на организацията "Амнести интернешънъл".

Пропускайки същественото

Докладът носи заглавието "Пропускайки същественото: Липса на адекватно разследване на престъпления от омраза в България" и в него се разглеждат тежките последствия от мотивираните от омраза престъпления за жертвите.

Акцентът на доклада пада върху факта, че бездействието на властите пред предразсъдъците по отношение на кандидатите за убежище, мигрантите, мюсюлманите и ЛГБТ общността подклажда насилието и дискриминацията в страната.

Малцинствените групи нямат вяра, че властите ще ги защитят

Стотици хора от малцинствените групи са преживявали престъпления от омраза и голяма част нямат вяра, че властите ще ги защитят, казва Марко Перолини от организацията.

Българските власти спешно трябва да осигурят спазване на националното и интернационалното право, осигурявайки човешки права на всички, допълва Перолини.

В доклада се посочва още, че законовите мерки срещу престъпления, свързани с расизъм и ксенофобия, съществуват, но властите в България постоянно се провалят да установят извършителите им и адекватно да разследват тези случаи.

Виж още: Психопатите около нас

Статистика на престъпността на омразата

Според документа прокуратурата е открила 88 дела за престъпления срещу имигранти или членове на малцинствените групи. От доклада става ясно още, че престъпленията на основа на сексуалната ориентация биват разглеждани като хулигански прояви. В началото на януари 2014 бе предложен закон, който да осъжда подобни престъпления. 

От "Амнести интернешънъл" констатират още, че сложната политическа обстановка в страната е причина този закон да не бъде приет и до днес.

Като основен проблем при престъпленията от омраза е фактът, че голяма част от потърпевшите не подават оплаквания в полицията. Според доклада 86% от хората с различна сексуална ориентация, станали жертва на заплахи или насилие, не подават жалби пред полицията.

Изводът на организацията е, че българските власти трябва публично да осъждат всички прояви на подобни престъпления, за да предпазят обществото от бъдещи проблеми.