В първия ден на редовния съвет в Брюксел европейските лидери успяха да преодолеят различията си и постигнаха съгласие, че до края на годината трябва да има конкретни първи резултати, съобщава БНТ

Енергийният съюз има за цел да намали зависимостта на Европа от руския природен газ и да увеличи прозрачността на енергийния пазар, припомня кореспондентът на БНТ в Брюксел.

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск постигнатите от евролидерите договорки - например да се ускори строежът на интерконектори - представляват решителна крачка към създаването на бъдещ общ европейски енергиен съюз.

Има споразумение и по един от най-спорните въпроси - дали отделните държави да предоставят на Европейската комисия договорите за доставка на газ от трети страни. Ясно е, че комисията ще пази в тайна търговските подробности в договорите.

Лидерите решиха, че всички газови договори между правителствата или фирми трябва да отговарят на европейските закони, да бъдат по-прозрачни и да не отслабват енергийната сигурност, отбеляза Доналд Туск.

На съвета беше решено бъдещото премахване или засилване на санкциите срещу Русия да зависи от спазването на споразумението от Минск. Същевременно ЕС ще се противопостави и на дезинформационната кампания, която води Русия. До лятото ще са ясни подробностите как би могло да стане това.

"Ще търсим подкрепа по отношение на проекта ни за газов хъб, за да можем да използваме по най-добрия начин стратегическото местоположение на България. Други теми, които засягат страната ни, са финансирането на интерконектора с Гърция и развитието на нашите находища "Хан Аспарух", "Терес" и "Силистар", информира вчера премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук" по повод участието си в двудневното заседание в Брюксел.

Срещата на Европейския съвет продължава и днес, като в дневния ред са положението в Либия и произтичащите от него последствия за сигурността на ЕС, както и икономически въпроси, в чието обсъждане се включва председателят на Европейската централна банка Марио Драги.

Източник: БНТ