"Нарцистичната болест" при ало-измамниците им пречи да изпитват чувство на емпатия

Няма и ден, в който в София да не е регистрирана поне една телефонна измама. Това казва пред Нова телевизия Ивайло Величков от Столичната дирекция на вътрешните работи.

При телефонните измами има две страни, като и жертвата, и измамникът имат своята специфика. По-голямата част от жертвите са възрастни хора, които предвид годините си са малко по-изолирани, малко по-неинформирани, казва криминалният психолог Тодор Тодоров.

Психологът Емил Пенов обяснява, че измамниците притежават високо нарцистично чувство и способност да манипулират, която може да се доближи до артистични умения, ориентират се в реакциите на жертвите си и променят своето поведение, за да ги убедят в твърденията си.

Недоверието в институциите, в полицията, в правораздаването създава благоприятна почва за това хората да попаднат в лапите на измамниците, допълва той.

"Всичко е комплексно, неслучайно телефонните измами се случват у нас, развиват се и процъфтяват - просто има идеалните условия. Ситуацията въобще в държавата, народопсихологията ни, особено по-възрастните хора и тези изключително комбинативни и интуитивни, находчиви измамници, които не изпитват емпатия и вземат спестените пари на жертвите си", каза Тодор Тодоров.

"Нарцистичната болест" при ало-измамниците им пречи да изпитват чувство на емпатия, на съпричастност, в живота не създават дълготрайни връзки, а отношенията със семействата им, ако имат такива, са на повърхностно ниво, без емоционално задълбочаване.

Телефонните измамници в България се обаждат на десетки хора на ден и при някой "номерът минава". Тези, при които не е минал обаче, не считат за нужно да се обадят в полицията за опита за измама, коментира още Тодоров, поставяйки това сред условията за процъфтяване на телефонните измами, които са изключително български патент.

От полицията съветват, когато хората разбират, че се опитват да ги измамят, да прекъснат разговора, да потърсят по най-бързия начин близките си, да проверят твърденията на измамниците, да се обадят на органите на реда.

Източник: Нова телевизия