Възнагражденията могат да бъдат намалени след доклад на финансовото министерство

Заплатите на държавните чиновници могат да бъдат намалени. От министерството на финансите изготвят докалд, чрез който ще стане ясно дали "моделът Дянков", въведен от първия кабинет на Борисов, трябва да бъде прекратен, пише в. "Труд".

Само за година от 2013 г. до 2014 г. таванът на парите на държавните служители е скочил с близо 1000 лв. На практика някои директори на централната администрация взимат повече от народните представители, като едно от най-високите месечни възнаграждения е 4300 лв.

Обяснението е, че тези хора работят по европроекти и привличат много средства. Преди чиновниците вземаха основно възнаграждение и още почти една заплата като бонуси за работа по европрограми.

Бившият финансов министър Симеон Дянков отмени тази система и определи таван на заплатите. В момента е субективно кой и колко пари взема на месец за участие в привличането на евросредства.

Виж още: С 69% са скочили заплатите за последните 7 години

Таванът на заплатата на младши експерт в администрацията достига 1781 лв., а на старши експерт - 2170 лв. Техническите сътрудници по министерствата се разписват за максимум 1281 лв. Общата численост на държавната администрация към края на 2014 г. е 140 767 щатни бройки. През 2013 г. те са били 144 832.

Към момента има само указание на финансовото министерство да бъдат замразени заплатите през 2016 г.

Източник: в. "Труд"