Всички символи, лозунги, фотоси, надписи и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, трябва да бъдат премахнати от публичните места

Публичното показване и парадиране със символи на тоталитарния режим отпреди 1989 г. в България вече се наказват с глоба: 200 лв. за физическите лица и 2000 лв. - за юридическите. 

Това стана, след като депутатите приеха поправка в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, която предвижда всички символи, лозунги, фотоси, надписи и други знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в негова възхвала, трябва да бъдат премахнати от публичните места.

Ако определени предмети, знаци или сгради не могат да бъдат премахнати, тогава пред тях ще се поставя табела с надпис, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Премахнатите паметници ще могат да се даряват на Музея на социалистическото изкуство.

Освен това периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ще се изучава в учебниците. Според промените този период от българската история трябва да получи обективно отразяване.

Предложението за промяна в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен бе внесено от народните представители Методи Андреев, Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков. "За" гласуваха 104 народни представители - 61 от ГЕРБ, 18 от РБ, 15 от ДПС, 18 от Реформаторския блок, трима от патриотите и един от БДЦ. Против бяха "46", а трима се въздържаха. БСП напусна залата в знак на протест.

Източник: Агенция "Фокус"