Според генералния секретар на ООН Бан Ки Мун прекратяването на огъня между враждуващите страни днес може да бъде символ за това, че конфликтите могат и трябва да завършат

По случай Международния ден на мира от ООН преговарят за спиране на огъня в Сирия. 

Символичността на ден без сражения ни подсеща, че конфликтите могат и трябва да завършат, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун в годишното си послание по повод Международния ден на мира.

Всяка година на този ден ООН призовава воюващите страни по целия свят да прекратят огъня за поне 24 часа. 

Примирие в Сирия имаше официално до понеделник. Едва час след прекратяването му бяха нанесени въздушни удари над Алепо, където са разположени сили на бунтовниците. Малко след това пък от въздуха бе ударен и конвой с хуманитарна помощ за града.

Международният ден на мира тази година съвпада с провеждащото се Общо събрание на ООН в Ню Йорк, основна тема на което е Сирия. Основен акцент във вторник бяха съмненията за продължаване на договора за спиране на огъня в страната, предизвикани от нападението над конвоя с хуманитарна помощ. 

Според експертите обаче на практика примирие в страната така и не е имало, тъй като сблъсъци са се случвали всеки ден през периода на сваляне на оръжията.

Тази година отбелязването на Международния ден на мира е посветено на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН, които Бан Ки Мун определи като градивните частици на мира. По думите му войните често започват заради контрол върху ограничени ресурси, а Дневният ред за устойчиво развитие до 2030 г. е основата за избягването на подобни конфликти.

По думите на Бан Ки Мун с приемането на 17-те цели 193-те членки на ООН са отправили ясно послание - устойчивото развитие е от съществено значение за дълготрайния мир, като и двете неща зависят от уважението и спазването на човешките права.

Всички ние можем да сме защитници на устойчивото развитие и да разпространяваме Дневния ред до 2030 г. Всички ние също така можем да държим отговорни нашите правителства за спазването на ангажиментите им към бъдещето, допълни още той.

Източник: "Дарик", КРОСС