За пръв път се поставя възможността наблюдението над Румъния да падне преди това над България

Европейската комисия може да спре механизма за наблюдение на Румъния преди този за България, ако властите в Букурещ се справят с реформите. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след среща с румънския министър-председател Дачиан Чолош, съобщава БНТ.

Юнкер изрази задоволството си от постигнатия от румънското правителство напредък при новия премиер. Той допълни, че ще направи всичко по силите си, за да ускори процеса по сваляне на механизма за наблюдение и че това може да се случи до края на мандата на комисията.

Румъния си върши работата

"Обясних на премиера какви са нашите условия, но очаквам до края на мандата на тази комисия да прекратим механизма за наблюдение. Няма тясна връзка между това, което аз наричам Българския случай и Румънския случай. Ако Румъния е готова преди нашите приятели - българите - е ясно, че за нея механизмът ще бъде прекратен. Ако Румъния достигне онова ниво на въвеждане и налагане на мерки, което очакват от нея Европейската комисия и други държави-членки на Съюза, механизмът също ще бъде прекратен", коментира Жан-Клод Юнкер.

От своя страна Дачиян Чолош заяви, че според него механизмът е постигнал целите си, поставени при въвеждането му.

"Това не означава, че няма да продължим борбата си с корупцията. Има възможности този процес да бъде включен в националните механизми за правораздаване. С господин Юнкер говорихме за реформите, които искаме да направим на административно ниво, в съдебната система и в борбата срещу корупцията. За да можем да консолидираме този прогрес, имаме нужда първо от прозрачна и ефективна администрация", коментира той.

Виж още: Докладът на ЕК: Сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт в България

На фона на изказването на Борисов

Изявлението на Жан-Клод Юнкер изяснява контекста, в който днес Бойко Борисов направи неочаквано острото си изказване от Прага, като преди това също така изненадващо прекрати търга за 1 млрд. лева за магистрала "Хемус" - 2 месеца след приключването му.

Той заяви, че търгът бил законен, но после "направих и аз някои прочувания, но да не влизам в подробности, че може да ида на съд". 

Причината да спре изпълнението на търга, в който бяха постигнати невиждано високи цени за 59 км от "Хемус", са внушенията, че спечелилите фирми са свързани с Валентин Златев и Делян Пеевски. 

Виж още: Какви препоръки ни отправи Европейската комисия

За първи път Борисов си позволяла да посочи двамата бизнесмени в негативен контекст. По време на пражкото си изказване Борисов яростно отричаше, че е предприел този ход под външен натиск.

Източник: БНТ