Повод за недоволството на съдиите е интервю на министър Иванов

Висшият съдебен съвет покани премиерът Бойко Борисов на среща, на която да обсъдят с премиера диалога между съвета и правителството и проблема със съдебните сгради и тяхната охрана и да поискат оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Декларация срещу правосъдния министър

Преди това с 14 гласа "За" бе приета декларация, с която ВСС се обяви срещу твърдения на министъра на правосъдието Христо Иванов пред медиите. Магистратите определиха казаното от министър Иванов като невярно и неотговарящо на конструктивния диалог.

Ако има доблест, министърът на правосъдието Христо Иванов трябва да си подаде оставката, коментира Михаил Кожарев, който е член на ВСС.

Не свързвайте съдебната реформа с проверката, която прокуратурата започна в Министерството на правосъдието заради договор за поддръжка на климатици, призова преди заседанието на ВСС главният обвинител Сотир Цацаров. Той увери, че не води война с министър Иванов.

Проблемното изказване

Проблемното изказване на министъра бе в сряда в сутрешния блок на Нова телевизия, където той заяви, че "Висшият съдебен съвет се е превърнал в трансмисия на търговията с дела". Той каза още, че у нас функционира "една изключително овластена мафия - на вечните съдебни началници".

Това не е първото изказване на министър Иванов, в което той заявява, че статуквото в съвета трябва да се разбие.

"Реформата изисква да остана"

Попитан дали ще подаде оставка, както днес настоя Висшият съдебен съвет (ВСС), Иванов отговори, че неговият ангажимент е да направи всичко необходимо за това "да пробута, да избута" съдебната реформа, колкото може по-далеч. 

"Ако това изисква моята оставка, с удоволствие. Но за момента това изисква да остана на поста и да работя. Нека тези, които ми искат оставката, да не се радват твърде много. Ще направя всичко необходимо, за да се случи реформата, добави Иванов пред български журналисти в Брюксел.

Източник: Агенция "Фокус", Нова телевизия, novini.bg