Температурите през първия месец от новата година ще са над нормата, а валежите - около и под нея, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН

Януари 2018 започва с предимно слънчево и сравнително топло време, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. В низините и котловините ще бъде мъгливо или с инверсионна облачност.

Около средата на първата десетдневка се очаква атмосферно смущение; облачността ще се увеличи, ще има и валежи, отначало от дъжд, но с понижението на температурите в Северна България и високите полета дъждът ще преминава в сняг. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и през следващите дни валежи няма да има.

В края на първата и през първите дни от втората десетдневка на януари ще преобладава облачно време, с чести превалявания, в по-голямата част от страната - сняг. Температурите ще се понижат, но ще останат близки до обичайните за средата на януари и дори по-високи.

През втората половина от периода ще се затопли, особено в планините, където ще има и повече слънце, а в равнинната част от страната ще остане предимно облачно и мъгливо.

Изгледите за третата десетдневка са температурите да се задържат над климатичната норма, с относително по-малка вероятността за валежи.

Като цяло тази година температурите през първия месец се очаква да са над нормата, а валежите - около и под нея. Най-ниските температури през януари 2018 ще са между -13 и -8 градуса, а най-високите ще достигнат 10-15 градуса.

За сравнение - средната месечна температура в Северна България и високите полета е между -2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р.Струма - от 1 до 3 градуса, а в планинските райони - между -7 и -3 градуса. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м.

Традиционно януари е най-студеният месец от годината и обикновено той определя характера на зимата - мека, нормална или сурова. Времето обикновено е облачно и мъгливо. При нахлувания на студен въздух от северозапад и североизток вали сняг и се създават условия за снежни виелици, особено в Северна България.

Средният брой на дните със снежна покривка в Северозападна България е около 20, а по Черноморието - от два до пет. В планините често духат силни ветрове, обикновено от северозапад и югозапад.

В първия месец от новата година обичайно се регистрират и най-големите аномалии във времето у нас, припомнят още от НИМХ при БАН. Абсолютният минимум за страната е -38,3 градуса, измерен в Трън през 1947 г. При интензивни затопляния обаче температурите са се повишавали до 20-23 градуса.

В началото на януари Слънцето в София изгрява в 7,57 ч. и залязва в 17,04 ч., а продължителността на деня е девет часа и седем минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 7,42 ч. и ще залязва в 17,38 ч., а продължителността на деня нараства до девет часа и 56 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
2 януари - пълнолуние,
9 януари - последна четвърт,
17 януари - новолуние,
25 януари - първа четвърт,
31 януари - пълнолуние.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ при БАН