Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -15 и -10”, а най-високите ще достигнат 10-15 градуса над нулата

Последният месец на 2018 г. идва със стойности под нулата, но средните температури през декември се очаква да бъдат около и под нормата, която в Северна България и високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони около 4 градуса, а в планините от -8 до -3“ градуса.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -15 и -10”, а най-високите ще достигнат 10-15 градуса над нулата, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, а в планините и най-южните райони 70-120 л/кв.м.

Месецът започва без валежи, със спокойно, но студено време, предимно слънчево. На много места обаче - в равнинната част от страната и в котловините - сутрин ще има мъгла или ниска облачност, които в отделни райони ще се задържат по-дълго.

В Северна България ще има снежна покривка и дневните температури ще остават под нулата. Все пак,
тенденцията е към затопляне, по-чувствително в планинските райони.

Около средата на първата десетдневка се очаква промяна на циркулацията и до края на периода вероятността за валежи е голяма - и от дъжд, и от сняг. В края на първата десетдневка температурите ще се понижат.

През повечето дни от втората десетдневка ще преобладава облачно време, с намалена видимост в равнините, с температури около и под нормата. Превалявания ще има главно в началото на 10-дневния период. Повече слънчеви часове се очакват в планините и планинските райони около средата на
периода, а през втората му половина слабо ще се затопля.

Към края на втората и в началото на третата десетдневка отново има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг. В средата на периода (около Коледа) изгледите са за време без валежи, а впоследствие започва повишение на температурите, но отново с валежи.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"