Средната сума на валежите се очаква да е около нормата според метеорологичната прогноза за месеца на НИМХ при БАН

Средните температури да бъдат над нормата - това са очакванията на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН за август.

Прогнозните месечни стойности за равнините са между 21 и 24 градуса, за високите полета между 18 и 20 градуса, а за планините - между 13 и 17 градуса. Най-ниските температури през месеца ще са между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 35 и 40 градуса.

Тази година се очаква валежите да са средно около нормата, като месечната им сума през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони от 50 до 80 л/кв.м.

През повечето дни от първата половина на август ще бъде предимно слънчево. В началото температурите са близки до обичайните с тенденция да се повишат и в периода 4-10 август да бъде горещо. Вероятност за превалявания, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, след които да настъпи слабо и краткотрайно захлаждане, има около 10 и 15 август.

През втората половина от месеца ще преобладава слънчево и спокойно време, с температури около и над нормата. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но вероятността за валежи е малка.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"