Най-ниските температури през първия изцяло пролетен месец ще са между -1 и 4 градуса, а най-високите ще достигнат 28-ЗЗ градуса

Април е типичният пролетен месец, през който температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога обаче при студени нахлувания от север вали сняг а минималните температури се понижават под нулата. 

Опасност от слани съществува през целия месец, но при интензивни затопляния се достигат
летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от -6 до 2 градуса. 

Най-ниските температури през първия изцяло пролетен месец ще са между -1 и 4 градуса, а най-високите ще достигнат 28-ЗЗ градуса, съобщава за агенция "Фокус" синоптичката от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН Марияна Попова.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата. която за равнините е между 40 и 70 л/кв. м, а в планинските раиони - между 60 и 100 л/кв. м.

На 1 април през страната се очаква преминаването на студен атмосферен фронт и температурите за кратко ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи е малка. Ще се установи югозападен пренос и отново бързо ще се затопли.

През повечето дни от първата десетневка температурите ще са по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания. а в самия край на десетдневието и температурите ще се понижат.

През втората десетдневка температурите ще са близки до средните за периода. Времето ще е променливо, очакват се и превалявания, на места с гръмотевици. В периода 15-18 април има вероятност за обстановка с по-повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни при ясно и тихо време сутрешните температури ще остават близки до нулата и има опасност от слани.

И през третата десетдневка е по-вероятно да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове - краткотрайни. с петнист характер и различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има в часовете до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности. близки до обичайните.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,09 ч. и залязва в 19,52 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 43 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 6,23 ч. и ще залязва в 20,25 ч., а продължителността на деня е 14 часа и 2 минути.

Фазите на Луната през месеца са:
8 април - последна четвърт
16 април - новолуние
23 април - първа четвърт
30 април - пълнолуние

Източник: агенция "Фокус"