Брюксел отново пусна средствата по програмата, след като те бяха спрени заради нарушения в обществените поръчки

След като почти година Европейският съюз беше спрял парите по оперативна програма "Околна среда", Брюксел отново ни дава зелена свелина. Очаква се добрата новина да бъде обявена официално в петък в Министерство на екологията и водите, съобщава в. "Преса".

Официалното писмо от ЕК трябваше да пристигне до 10 ноември. Сега се очаква това да се случи до края на работната седмица.

Повторно отпуснатите на България средства са близо 800 млн. лв. Те ще постъпят в националния фонд за съфинансиране на проекти по действащите оперативни програми. Фондът в момента е изпразнен и този свеж финансов ресурс е изключително важен, коментираха експерти.

Защо парите бяха спрени

Средствата по ОП "Околна среда" бяха спрени в края на 2013 г. Причината бяха множеството нарушения при провеждане на обществени поръчки по 239 договора за общо 1,6 млрд. лв. Това накара ЕС да блокира над 100 проекта за ВиК и пречиствателни станции. 

Строителството по повечето продължи със средства от бюджета и от фонда, които сега трябва да бъдат върнати. Парите може да дойдат накуп или на няколко транша.

Върху спрените проекти ще бъде наложена финансова корекция от 9,5%, или 150 млн. лв. Корекциите няма да са изцяло за сметка на общините, които са бенефициенти по програмата. Тепърва ще се проверява доколко санкциите са основателни. Там, където общините не са виновни, плащанията ще бъдат поети от държавата.

Оперативна програма "Околна среда"

Целият размер на Оперативна програма "Околна среда" за 2007-2013 г. е 1,8 млрд. евро. От тях помощта от Брюксел е 1,466 млрд. евро. Към 30 септември сме получили 24,11% (353 млн. евро). Междувременно стана ясно, че служебният екоминистър Светлана Жекова остава на работа в министерството. При идването си в България е била преназначена в управляващия орган на програмата и засега било редно да остане в него.