Тя е част от страната ни и такава трябва да остане, заяви кметът на Киев

"Ние не желаем война, стремим се не към нещо друго, а към мир. Но трябва да е ясно, че никога няма да отстъпим Източна Украйна. Тя е част от страната ни и трябва да остане такава. 

Това трябва да е ясно при подписването на ново споразумение", 

каза Кличко в интервю за в. "Билд", цитирано от "24 часа". 

Според него днешната визита в Москва на германския федерален канцлер Ангела Меркел и на френския президент Франсоа Оланд е лъч надежда заради респектът, който руският президент Владимир Путин изпитва към Меркел.

Според Кличко Путин иска цяла Украйна, иска империя, иска да изгради един нов Съветски съюз

 "Русия продължава да изпраща войници и оръжие в Източна Украйна. Поради което западният свят трябва още по-решително ясно да заяви, че няма да приеме агресията срещу друга държава", обясни кметът на Киев. 

Той е категоричен, че се стреми към мир, но и допълни, че "Путин не се придържа към нищо обещано, все повече оръжие бива доставяно и загиват хиляди украинци. 

Ние искаме оръжие, с което да можем да се защитаваме

не става дума за нападателни оръжия. Никой не знае още докъде Путин възнамерява да стигне. И ние, в Украйна, защитаваме европейските граници".

Според Кличко конференцията по сигурността в Мюнхен, за която заминава, тази година е по-важна. 

"Миналата година се борех за хората на Майдан като водач на опозицията. На конференцията се конфронтирахме с тогавашния външен министър за упражняваното от Янукович насилие. Тази година конференцията е по-важна - 

Украйна сама не може да се защитава 

и се нуждае от помощта на своите партньори. Искаме мир, след което най-сетне да инвестираме всички наши сили в реформите и обновяването на нашата страна", обясни кметът на Киев.

Виж още: Паси: Трябва да се ограничи руската агресия