Според Тома Биков оставката не би решила нищо

"Министърът на вътрешните работи трябва незабавно да подаде оставка. Дори Цветан Цветанов каза, че след Гърмен МВР е трябвало да действа превантивно", заяви независимият депутат Велизар Енчев в сутрешния блок на Тв7.

"Защо Борисов мълчи вече три седмици? Защото ромските гласове му трябват на изборите", каза Енчев.

Оставка няма да реши нищо

Бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров на свой ред обясни, че оставката на вътрешния министър няма да свърши работа, тъй като проблемът е комплексен. "Гражданите взимат нещата в свои ръце и ако държавата спи, това ще продължи", отбеляза той.

"Проблемите не зависят само от една институция и едно министерство. Голяма част няма да ги има, ако местната власти си върши работата", отбеляза депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов.

По-строго прилагане на законите - това е начинът

Виж още: Протестите в Орландовци продължават

По едно нещо и тримата бяха единодушни - в тези райони законност липсва и е необходим по-яростен контрол върху прилагането на закона.

В сутрешния блок на Би Ти Ви пък съветника на вътрешния министър по медийните въпроси Тома Биков защити Бъчварова. По негови думи оставката ѝ няма да реши проблемите на полицаите, които преди дни също поискаха нова смяна на силовия министър.

Те недоволстват срещу пенсионната реформа, с която и за тях ще се въведе минимална възраст за пенсия и срещу условията на труд. По границата се работи на полеви условия, оплакват се полицаите, които разпънаха палатков лагер пред Народното събрание.

"Трябва да си отгледаме ново поколение роми"

В Гърмен и "Орландовци" полицията успя да удържи. От тук нататък идва големият въпрос, той е политически. Това е въпросът за дезинтеграцията на големи групи от ромската общност.

Ако искаме да имаме държава в тези гета, трябва да положим усилия и резултатът ще е налице след години. Трябва да си отгледаме ново ромско поколение, твърди съветникът на вътрешния министър.

Източник: Би Ти Ви, Тв7