Вицепремиерът лансира пакет от идеи за насърчаване на раждаемостта и преодоляване на демографската криза

Акцент в демографската стратегия на правителството трябва да е стимулирането на раждаемостта и насърчаване на тридетния модел, за да се увеличи прирастът на населението, заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. 

В момента се разработва стратегия за демографско развитие, в която ще бъдат записани конкретни дългосрочни мерки.

Третото дете трябва да бъде дете на държавата, тя изцяло да поеме издръжката му, каза Симеонов. 

"Това обаче не се отнася за четвъртото, петото и т.н., за да не се получи обратен ефект - на висока раждаемост сред малцинствата. Ако някой реши да има повече от три деца, то нека е, защото е преценил, че има възможност да ги обезпечи и отгледа", каза още Симеонов.

Вицепремерът се спря и на темата с ромските гета, актуална покрай напрежението в Асеновград. Според него във всяко гето трябва да има полицейско управление. 

По думите на Симеонов подпомагането на малцинствата с помощи трябва да се извършва само срещу положен труд. 

Симеонов изчислил, че ромите имат право да се ползват от над 24 вида социални помощи - майчинство, за новородени, за първокласници, за отопление и т.н. 

"Всичко това създава едни нетрудови доходи, което не насърчава приобщаване. Държавата ги храни и  ги гледа, а те влизат в престъпния контингент. Защото гетото е порочната форма на престъпна съпротива срещу интеграция.", посочи той. 

Според него, за да се съхрани българската нация, това трябва да престане.

"Ще насърчим раждаемостта, като осигурим жилища на почти безлихвени кредити за младите семейства. Искаме да привлечем българите с българско самосъзнание в Македония, Молдова, Украйна, бившите съветски републики обратно в държавата. Те са не малък резерв за възстановяване на ръста на населението", заяви още Валери Симеонов коментирайки начините за преодоляване на демографската криза.

"Ще ангажираме студентите с помощи и стипендии. Срещу тях те ще имат задължението да останат в България, да работят и да предават своите знания и опит. Същото важи и за студентите в чужбина. Държавата може да си позволи тези стипендии", заяви още вицепремиерът.

Симеонов наблегна и върху наболелия проблем със застаряването на населението. Той заяви, че трябва да се работи в насока профилактика на здравето много повече отколкото към вече констатирани болести.

По думите му трябва да се осигури естествено продължаване на живота на възрастните, а не изолирането им от икономиката ни.

Източник: БНТ