Строителни предприемачи, мафиоти, източващи еврофондове, и отмъстителни бивши лесничеи, които са били отстранени заради корупция, може да стоят зад палежите на националните паркове и вековните гори на острова

Котки с прикрепени към тялото им парцали, напоени с бензин, биват подпалвани и пускани в горите на Сицилия, за да сложат начало на мащабни пожари, съобщава британският в. "Индипендънт", като се позовава на местните власти. Подпалвачите са свързани с мафията, убедени са лесничеите на италианския остров.

Миналият четвъртък в Сицилия за часове пламнаха десетки горски пожари. Огнеборците се бориха с поне 30 огнища в природните паркове, евакуирани бяха училища и частни домове, достъпът до вода и електричество бе отрязан, няколко деца са пострадали от вдишания дим.

Според властите едновременното избухване на огъня вероятно се дължи на координиран план за атака. Потушаването на пламъците се затруднява от температурите на въздуха, достигнали 40 градуса, както и пустинният вятър "сироко", идващ от Африка.

Освен мафията, като евентуално заинтересовани от опустошаване на горските площи се сочат предприемачи в областта на недвижимите имоти и недоволни бивши лесничеи.

Подозираме престъпни интереси зад пожарите, заяви губернаторът на острова Розарио Крочета и допълни: "Ужасен съм, че криминални елементи в Сицилия биха подпалили национални паркове и вековни гори, но зад пожарите се крият икономически интереси."

Неотдавна беше направен опит за покушение срещу директора на националния парк Неброди заради усилията му да пресече опитите на организираната престъпност да се възползва с измама от еврофондовете.

Опожарените терени пък представляват интерес за предприемачи, които искат да строят там къщи и ваканционни вили.

Според "Дейли телеграф" е възможно зад пожарите да стоят и лесничеи, отстранени от поста си заради връзки с мафията. На острова служат около 23 хил. лесничеи - на пълен работен ден и сътрудници, като раздутият щат също се смята за следствие от корупцията.

За сравнение - в Канада, където горите заемат огромни територии, на държавна служба са около 4200 лесничеи.

Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано обеща "твърда реакция" към всеки, за когото се докаже, че е отговорен за палежите.

Опасни горски пожари обхванаха и Кипър.

Източник: "Индипендънт"