Мерките са част от националната програма "Достъпно и сигурно училище", за която е предвиден бюджет около 1,5 млн. лв. 

За всяко училище има разработен план за действие при терористични нападения, а в момента се провеждат обучения и за директорите на училища по области.

Те се обучават как трябва да се действа при терористична и бомбена заплаха, заяви пред БНР Лазар Додев - шеф на Дирекция "Организация, контрол и инспектиране" в МОН. В обучението по области се включват по 100 учители и директори.

Мерките са част от националната програма "Достъпно и сигурно училище", за която е предвиден бюджет около 1,5 млн. лв. 

Те предвиждат всякакви мерки за разширяването на техническото оборудване на училищата и детските градини от гледна точка на сигурността.

"Където се налага, се монтират допълнително камери – в училищните сгради, в дворовете на училища, някъде се налага да се постави допълнително осветление, турникети за ограничаване на достъпа. 

Разбира се, там, където има охранителни фирми или лице, назначено на щат, в самото училище, също се засилват изискванията, допълнителни инструктажи се дават на персонала. Всякакви мерки се предприемат в тази посока", допълни експертът. 

Виж още: Наръчник за оцеляване при среща с терористи - "Остани жив!"​

Днес вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева организира извънредна среща, посветена на сигурността в училищата и детските градини във връзка с изготвена от МОН карта за сигурностността на училищата.

В срещата участват представители на МВР, министерство на правосъдието, Агенцията за защита на детето, омбудсманът Мая Манолова, психолози, училищни директори и родители.

Причина за нея станаха зачестилите инциденти с деца и учители в няколко училища в страната. 

Източник: БНР