Българският консул Зорница Петрова Апостолова е била изгонена от Турция

След като в неделя стана ясно, че България е обявила турски дипломат за "персона нон грата", от турска страна отвърнаха на удара. Българският консул Зорница Петрова Апостолова е била изгонена от Турция, съобщава в. "Хюриет"

Случаите с двамата дипломати повишават градуса на напрежението между съседите, след разрива между Турция и Русия заради сваления руски изтребител на 24 ноември 2015 г. 

Българското външно министерство изпрати нота, с която настоява турското аташе Угур Емироглу да напусна поста си в генералното консулство в Бургас, обвинявайки го в намеса във вътрешните работи на България. От Външно не са коментирали случая с Апостолова, която е първи секретар в Генералното ни консулство в Истанбул.

"Хюриет" цитира и агенция Фокус, която твърди, че Емироглу е оказвал натиск върху мюсюлманското малцинство в България, за да разшири подкрепата към българския политик Лютви Местан, "свален от поста си като лидер на етническата турска партия на България на 25 декември 2015 г." 

Изданието отбелязва, че това е станало, след като Местан е обявил подкрепа за позицията на Анкара, изразена след свалянето на руски изтребител.

Виж още: Доган и Пеевски със забрана за влизане в Турция​

Надеждни източници, запознати с въпроса, са потвърдили, че Емироглу е обявен за персона нон грата от България. Според турски официални лица обаче твърдението, че е извършвал дейности, несъвместими с дипломатическия му статут, е „неоснователно“.

След като София отказа да оттегли първоначалната си позиция за Емироглу, въпреки че Анкара отрича обвиненията, Турция отвърна на удара, като обяви Апостолова за "персона нон грата", са заявили източниците на "Хюриет".

"Ситуацията е показателна за нарастващия разрив между Анкара и София заради специфичната позиция на София, дължаща се на близки отношения с Москва, въпреки че страната е член на ЕС и на НАТО", заключава изданието.

Първоначално миналата неделя се появи информация, че Турция смята да изгони генералния ни консул в Истанбул Ангел Ангелов, но министърът на външните работи Даниел Митов я отрече. Ответният ход беше очакван - по традиция страната, чийто дипломат първи е изгонен, прави същото. 

Източник: "Хюриет"