Нови протести срещу проекта на Столичната община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София

Граждани от инициативата "Не на изгарянето на отпадъци в София" организират днес в градинката на "Кристал" в София протестна акция, съобщава БНР. От сдружение "За Земята" за пореден път ще покажат несъгласието си с проекта на Столичната община за изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-София. 

Самият проект предвижда битовите отпадъци на столицата да се изгарят, като по този начин да се произвежда енергия в нова инсталация, която да послужи за захранване на "Топлофикация София".

Проектът за изгаряне на 180 хил. тона на година от столичния боклук в ТЕЦ-овете е на „Топлофикация София” ЕАД. Изгарянето на RDF отпадъци ще позволи цената на парното да се запази на сегашните нива, а зависимостта ни от внос на природен газ да намалее. Системата ще позволи замяната на 10% от природния газ, необходим за производства на топлинна енергия, с RDF отпадъци. 

Позицията на еколозите

От сдружение "За Земята" смятат, че изгарянето на още почти 200 хил. тона отпадъци съвсем близо до центъра на София ще доведе до още 13 тона годишно фини прахови частици, които жителите на столицата ще дишат. От сдружението напомнят, че и без това въздухът в столицата е изключително мръсен и често наличието на прахови частици е много над нормата.

Тъй като инсталацията ще работи поне 30 години, местните данъкоплатци имат пълното право да знаят какви ще са разходите и ползите, настоява сдружението.

Позицията на общината

От общината обаче уверяват, че инсталацията ще отговаря на всички стандарти за защита на въздуха. Според зам.-кмета с ресор "Зелена система, екология и земеползване" Мария Бояджийска подготвяният проект отговаря на всички европейски изисквания, с възможно най-модерната технология в Европа. За целта е проучен опитът на Стария континент, а българският проект копира изградена и работеща инсталация във Виена.

Според експертите инсталацията не крие риск за здравето на хората и няма да доведе да замърсяване на околната среда. Алтернативният вариант за изграждане на инсталацията е на площадката на ТЕЦ София Изток, експертите обаче препоръчват да се избере ТЕЦ София, сред доводите им е и този, че разходите за транспорт са по-ниски. 

Според Николай Савов, директор на предприятие за третиране на отпадъци, произведеното RDF гориво е с гарантирани физични и химични показатели, за да може да бъде спокойно изгаряно, без да има никаква опасност за хората.

Гориво от отпадъци се произвежда и в момента. Преди това обаче отпадъците се сортират. 

Ако ЕК одобри проекта, инсталацията за производство на гориво от отпадъци  ще е готова най-късно до 2020 г.

Източник: БНР