Представители на групата инвеститори, които обявиха, че са купили мажоритарния дял във "Виваком", ще се срещнат с журналисти, за да оповестят намеренията си. Това беше обявено предварително на сайта на групата Ел Ай Си 33

Групата Ел Ай Си 33 (LIC33) ще придобие 43% от българския телекомуникационен оператор "Виваком". Това се очаква да съобщят на пресконференция в столицата европейските инвеститори, информира Profit.bg.

Предвижда се до края на 2015 г. да бъдат изкупени и останалите акции на други акционери в компанията

Освен дела във "Виваком", инвеститорите придобиват още 100% от доставчика на услуги по пренос и излъчване на радио и телевизионни програми НУРТС, както и 91% във военния завод "Дунарит". 

Припомняме, че информация за сделката с "Виваком" излезе в началото на седмицата, когато от LIC33 изпратиха съобщение до медийте. 

Групата обединяваща инвеститори от Европейския съюз, е специализирана по операции на нововъзникващите пазари и изпаднали в затруднено положение. Предишният собственик окончателно е продал активите срещу ангажимента на инвеститора да рефинансира всички дългове към различни банки. 

Първоначалната оценка на консолидираните задължения, които ще се рефинансират, е за 900 млн. евро.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза пред БНР, че има движение по промяна на собствеността на мажоритарния пакет акции на "Виваком".

"Става дума за движение в капитала на абсолютно частна компания, от една страна. От друга страна обаче, 

след всичко, което се случи с КТБ

държавата е в съвсем друга роля. След изплащането на гарантираните депозити, държавата има и правно и морално основание да счита, че голяма част от активите на банката би следвало да се използва за удовлетворяване на направените разходи", Томислав Дончев.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза още, че до края на годината Законът за обществените поръчки трябва да е готов, за да влезе в сила от догодина. По повод идеята за пряко възлагане и договаряне, срещу която самият Дончев е възразявал, той поясни, че вече става дума за европейски правила.

"Самият аз имах остри коментари по повод текста на т.нар. "in house възлагане", когато възложителят - министерство, община или агенция, има търговско дружество, което е 100% негова собственост, то може да му възложи каквото поиска, без да следва процедура. Това е възможност, която произлиза от едно решение на Европейския съд. 

Подобен запис вече има в новата директива. Ние трябва да включим подобен ред в закона. Тук същественият въпрос е дали трябва да оставим режима такъв, какъвто е в момента, а той е тотално отворен. 

In house може да има в абсолютно всички сфери по всякакъв начин - който, както поиска, а най-голямото предизвикателство тук е, на първо място, ценообразуването, когато няма конкурентна процедура, 

на каква цена се извършва възлагането

и на второ място - големият риск да се извършва превъзлагане на други компании. 

По този начин се избягва де факто процедурата по обществена поръчка и кройката на новите текстове от закона. Ще имаме предвид и единия, и другия риск, завърши вицепремиерът Томислав Дончев.

Източник: БНР, Profit.bg