Други проблеми за децата в училище са затлъстяването и тормоза от други ученици

Българските ученици заемат първите места по ежеседмична употреба на алкохол и цигари. Общо 30% от 15-годишните момичета пушат поне веднъж седмично. По този показател България заема второ място в класацията, която обхваща над 40 държави в Европа, както и САЩ и Канада. Със сходна честота на тютюнопушенето сред подрастващите са Малта, Италия, Хърватия и Унгария, а най-нисък е делът на тези деца в Скандинавските страни, съобщава "Дневник".

Проучването е направено през 2013-2014 г. сред близо 5 хил. български ученици от 5, 7 и 9 клас и е съвместен проект на Световната здравна организация, УНИЦЕФ, БАН и Научен център "Психология и здраве". Резултатите бяха представени от представители на организациите.

Българските ученици са на първо място в класацията по употреба на бира. Поне веднъж седмично 16% от 13-годишните момчета и 9% от момичетата на тази възраст, както и 27% от 15-годишните момчета и 12% от момичетата пият бира. В същата възрастова група 23% са опитвали канабис.

Друг тревожен показател, по който България води, е консумацията на сладки храни и напитки. Почти половината от подрастващите у нас (43,8%) ядат продукти с високо съдържание на захар всеки ден. В същата графа обаче попадаме и в положителната класация сред челните места и по консумация на зеленчуци (41,1%) и плодове (36,7%).

Изследването потвърждава проблема със затлъстяването сред учениците - 1/4 от момчетата и 13% от момичетата са с наднормено тегло. Освен храненето, фактор за това са заседналия начин на живот пред компютъра и телевизора, коментираха експертите.

Освен това страната ни е лидер по ранни сексуални контакти. Според резултатите от проучването средната възраст на първия полов контакт в България е 14 г. В анкетата 40% от 15-годишните момчета са съобщили, че са имали вече полов акт, а от момичетата това са посочили 21%. Изследователите обаче са скептични точно по този показател, защото тийнейджърите, особено момчетата, са склонни да се похвалят с нещо такова, дори да не е вярно. Положителното е, че две трети от децата са посочили, че ползват кондоми.

Училищният тормоз също се очертава като проблем за българските тийнейджъри. Между 12 и 20% от момчетата между пети и девети клас са били жертви на тормоз от съучениците си, както и 10-17% от момичетата. Децата най-често се оплакват от изнервеност (36,8%) и раздразнителност и лошо настроение (30,9%).

За да се промени тревожната картина сред учениците в България, са необходими мерки - има достатъчно добри примери и практики, за които може да се работи и тук. Доказано е например, че извънкласните дейности и възможността за повече спорт запълва ежедневието на децата със смислени занимания и намаляват риска да се заседяват и да консумират вредни храни и алкохол.

Световната здравна организация разполага и с подробни анализи по германски модел за подходи за действие с различните възрастови групи, които е готова да предложи и по които да работи заедно с българските здравни служби, коментира представителят на организацията за България доц. Михаил Околийски.

Източник: "Дневник"