Доклад на френската полиция предупреждава за промяна в стратегията на екстремистите. Какъв е профилът на джихадиста - от радикализацията до атаката?

Терористичната заплаха във Франция вече има нови цели. Освен традиционните туристически обекти, сега са застрашени железопътната мрежа, горските площи, дори храните, предупреждава специален доклад на френската полиция.

В него са описани подробности да възможни атаки с дерайлиране на влакове, горски пожари и отрови в храните. Този начин на действие напълно отговаря на призива на "Ислямска държава" джихадистите в Европа да извършват самостоятелно атентати.

Виж още: Над 120 жертви при серията терористични атаки в Париж

Какъв е профилът на потенциалния извършител, готов да действа сам? Наричам ги"свободни електрони - хора, които сами решават да извършат атентат, коментира пред кореспондентите на Би Ти Ви в Париж психоложката Асма Гефини, експерт по темата с тероризма.

"Това в никакъв случай не означава, че те не са били радикализирани от дълго време насам. Не съм съгласна с обяснението, че съществува експресна радикализация", допълва тя. Според нея има разлика между решението за радикализация и преминаването към действие.

"Ето това е най-трудното в нашата работа. Няма как да знаем в кой момент радикализираният ще мине към действие. А това може да се случи много бързо. Радикализирането преди това обаче не става за една нощ", категорична е Гефини.

Виж още: Ужас! Мафията в Сицилия пали горски пожари с котки

Готова ли е Франция, а и цяла Европа за отговор на този нов тип тероризъм? Психоложката е на мнение, че всички все още се учим.

"За момента няма обучение за специалисти относно това кой е радикализиран, кой може да стане, кой не е. Познаваме терористичната тематика. И като говорим с някого, можем да определим дали е радикализиран. Имаме вече опит. Големият проблем обаче е да определим кой ще атакува", подчертава тя. 

В началото на тази седмица около Айфеловата кула започнаха първите подготвителни работи около монтажа на триметрова ограда. Тя е стъклена, блиндирана и струва 20 млн. евро. Това не е изненада, тъй като кулата е най-посещаваният туристически обект в света, отбелязва Би Ти Ви.

Повече въпросителни има обаче около опазването на следващите потенциални цели на атаки и профила на новия тип терорист.

19 септември във Франция е денят на жертвите от тероризъм. Политиците отново ще застанат до тях - и отново ще трябва да признаят, че всички тепърва разбират какво означава този нов тип тероризъм, заключава кореспондентката на Би Ти Ви във френската столица Десислава Минчева.

На 15 септември в пиковия сутрешен час самоделно взривно устройство причини изгаряния на повече от 20 души в лондонското метро. Властите са категорични, че инцидентът при станция "Парсънс Грийн" е можел да причини и сериозни жертви, ако "бомбата" не беше дала дефект.

Източник: Би Ти Ви