Страната ни падна с още 7 позиции надолу в глобалния индекс на свободата на словото

България затвърждава тенденцията с всяка година да заема все по-задна позиция в класацията на Репортери без граници за индекс на свободата на словото. След като миналата година страната ни зае 106-о място, тази година сме под №113 от общо 180 държави. 

Така България заема последно място сред страните от Европейския съюз по този показател. 

Пред нас в класацията попадат държави като Тунис, Украйна, Централноафриканската република, Габон и др. 

Откакто Репортери без граници започва да подрежда страните по индекс на свободата на словото, страната ни пази явна тенденция да заема все по-задни позиции с всяка следващата година. Така пътят надолу продължава устремено, след като през през 2011-2012 г. заемахме 80-то място, а през 2013 г. - 87-о място. През 2014 г. България бе класирана под №100, а миналата година - №106.

Защо България продължава да пада надолу

Според Кристиан Мир, завеждащ германската секция на "Репортери без граници" в Берлин, един от най-големите проблеми пред свободата на словото у нас е независимостта на медиите. 

"Един от факторите, които отразяваме в нашата класация, е тъкмо независимостта на медиите. В този смисъл икономическата зависимост, разбира се, играе важна роля. България влоши позицията си със седем места, защото е една от страните, където тази тенденция е най-силна. Там на практика олигарсите контролират повечето медии. В България освен това се увеличават и случаите на насилие срещу журналисти. Това са двата фактора, предопределили лошото класиране на страната", коментира той пред "Дойче веле".

Като фактор за продължаващото "падане" на България в класацията той посочи и липсата на внимание от страна на европейската общност към страната. 

Като предложения за решаване на проблемите пред свободата на словото у нас от "Репортери без граници" предлагат създаването на общ и прозрачен регистър на собствениците на медии, като и да се предприемат мерки срещу насилието над журналисти. 

Най-свободни и най-зависими

За втора поредна година с най-голяма свобода на словото се ползва Финландия. На второ място се нарежда Холандия, следвана от Норвегия, Дания, Нова Зеландия, Коста Рика, Швейцария, Швеция, Ирландия и Ямайка.

В челната десетка на страните с най-потисната свобода на словото са Еритерия, Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Китай, Виетнам, Судан, Лаос, Джибути и Куба. 

От големите държави САЩ се нареждат на 41-о място, Русия - 148-о, Великобритания - 38-о, Германия - 16-о, Франция - 45-о. Южната ни съседка Турция, в която масово се преследват журналисти и комици за обиди срещу президента Ердоган, заема 151-о място. 

Източник: Bulevard.bg / "Дойче веле"