Засилено полицейско присъствие има около всички дискотеки, барове и хотели, където празнуват студентите

На 8 декември в България се отбелязва студентският празник. Защо и откъде обаче тръгва традицията именно на тази дата да празнуват всички възпитаници на висшите учебни заведения у нас?

За първи път 8 декември се отбелязва по този начин в България през 1903 г., като празник на единствения тогава в Княжество България университет - Висшето училище, след решение на Академичния съвет от 30 ноември 1902 г.

В решението се определя честването да бъде на 8 декември - в Деня на Свети Седмочисленици (на 25 ноември по стар стил), сред които е и Св. Климент Охридски.

Празнуването е отменено след 1944 г. и датата е заменена със 17 ноември - Международен ден на студентската солидарност. През 1962 г. празникът на университета отново е възстановен на 8 декември. В продължение на годините се чества от студентите в цялата страна като студентски празник.

На 28 октомври 1994 г. Съветът на ректорите на висшите училища обяви 8 декември за неучебен ден и за празник на българските студенти.

Сега студентите у нас във всичките 51 висши училища (37 държавни и 14 частни) са 237 938, като от тях в държавните университети учат 197 108, а в частните - 40 890.

За студентския празник - от 7 до 11 декември, по пътищата и по курортите има засилено полицейско присъствие. Очаква се да има присъствие на органите на реда около всички дискотеки, барове и хотели, където празнуват студентите, а собствениците им вече са инструктирани от полицията как да реагират при проблем.

Източник: "Дарик"