Министър Терзиева направи оглед на най-големия пътен възел в България - "Белокопитово", чиято първа копка направи официално през август 2013 г.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Стефан Чайков инспектираха строителството на автомагистрала "Хемус" в участъка Шумен-Белокопитово.

"Строителството продължава, обектът не е замразяван, каквито твърдения се появиха в медиите. Обектът върви по график, вече се полага и асфалт", посочи Терзиева. 

Тя добави, че строителят се е възползвал от топлото време и е работил през зимните месеци. Физическото изпълнение е на почти 12%, отчете министърът. За миналата година на изпълнителя са изплатени 12, 2 млн.лв.

Новоизграждащият се 5-километров участък от АМ "Хемус", който включва и п.в. "Белокопитово", е на стойност 65 млн.лв. с ДДС, като финансирането е от държавния бюджет. Очаква се строителството да завърши до пролетта на следващата година.

Министър Десислава Терзиева подчерта, че изграждането на АМ "Хемус" е приоритет за правителството. Продължава разработването на идейните проекти за останалите участъци на магистралата. 

От Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч вече се работи по идейния проект. За участъка от разклона на Ловеч до Велико Търново предстои приключване на тръжната процедура за избор на проектант, напомни регионалният министър.