Разговорите за формиране на правителство ще са трудни

Очакват се трудни разговори за формиране на правителствено мнозинство. Това каза политологът Антоний Тодоров в интервю за БНР.

Стабилно дясноцентристко управление

"Виждаме, че има известен натиск върху общественото мнение да приеме като неизбежна една формула, която да събере в едно мнозинство, и от там в едно правителство ГЕРБ, Реформаторския блок и "Патриотичния фронт". Някак си ни се внушава това с формулата "Нужно е стабилно дясноцентристко управление". 

Дясноцентристки, широка коалиция, лявоцентристки

За повечето избиратели това особено уточнение дали ще е дясноцентристки, широка коалиция, лявоцентристки – това в България все по-малко вълнува гражданите. Гражданите очакват едно решение от страна на политическата класа, което да бъде донякъде удовлетворително, донякъде приемливо, така че да бъдат решени, особено сега, належащите проблеми", посочи Тодоров. 

ГЕРБ и Реформаторския блок

Според Тодоров, е по-малко вероятно да има коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок. "Видя се, че коалицията с ГЕРБ при определени условия е в състояние да взриви Реформаторския блок, да създаде големи търкания между партиите вътре и в крайна сметка да осуети такава формула, въпреки че тя преди изборите още беше представена като най-възможната. 

Към нея трябва да се закачи нещо. В случая "Патриотичният фронт" – още една трудна "хапка" от страна на Реформаторския блок. Така че тази коалиция започва да изглежда все по-малко възможна. 

ГЕРБ да бъде подкрепена от БСП?

Очевидно ще се търсят други възможности. Възможно ли е коалиция от типа голяма коалиция, в която ГЕРБ да бъде подкрепена от БСП? След първоначалните разговори това също изглежда невъзможно. 

Стига БСП да преодолее шока си от катастрофата, която преживя, второ, да преодолее честолюбието си, че ще бъде втори партньор и да преглътне някои фигури в това ново правителство. 

Виж още: Реформаторите: Положението е нестабилно

Ясни приоритети

Разбира се, ако се стигне, и това може би е една възможна формула, до едно открито споразумение, в което е ясно, че това правителство няма да има дълъг живот, в живота, който му се предвижда, да се поставят няколко ясни приоритета, които да могат да бъдат отчетени накрая на управлението. Ако успеят това да направят, това би било решение", каза още той. 

Неявно споразумение с ДПС

По отношение на ДПС, Тодоров коментира: "ДПС сякаш стои настрана, сякаш е разбрала, че повечето партии в момента трупат подкрепа, рейтинг и легитимност от заявлението, че по никакъв начин не биха се коалирали с ДПС. 

Аз също не вярвам в новата правителствена формула ДПС да участва като явен коалиционен партньор, но нищо чудно да се постигне неявно споразумение за определено поведение. 

Предсрочни избори

Ако бъде съставено правителство, ще бъде съставено след дълго време, ще има нужда от преговори. Ако обаче ситуацията пришпори нещата, ще се стигне по-скоро до следващи предсрочни избори", завърши политологът.

Виж още: Кюстендил: Не искаме ДПС да ни управлява, не искаме Турция да ни ръководи