Повече от половината анкетирани не смятат, че в 47-ото Народно събрание може да се състави ново правителство

Според 32,2% от запитаните е най-добре правителството да подаде оставка възможно най-бързо. 24,3% смятат, че то трябва да се задържи поне до есента, 19,1% му дават хоризонт до местните избори догодина, а 23,9% са на мнение, че то трябва да изкара пълния си мандат.

Това сочат данните от социологическо проучване на "Алфа рисърч" за предаването на БНТ "Референдум".

Същевременно за половин година в 47-ото Народно събрание работата на седемте парламентарно представени партии получава от анкетираните категоричното Среден (3) по шестобалната система. Начело в оценките е БСП с 3,42, следвана от "Продължаваме промяната" (3,34), ГЕРБ (2,25), "Демократична България" (3,22) и "Възраждане" (3,08), а най-ниско, дори под тройката са "Има такъв народ" (3,97) и ДПС (3,96).

Над 3/4 от участниците в проучването смятат, че правителството не се справя добре нито в борбата с корупцията, нито във финансовата политика и борбата с инфлацията, нито във външната политика, където успехът е видим за най-малък процент от отговорилите - под 20 на сто.

Същевременно мнозинството (53,3%) от анкетираните не смятат, че е възможно да се състави ново правителство в рамките на настоящия парламент, след като миналата седмица ИТН напуснаха управляващата четворна коалиция. На обратното мнение са 41,6%, а 5,1% се въздържат да вземат отношение.

Проучването на "Алфа рисърч" показва, че 33% напълно одобряват решението на лидера на ИТН да оттегли четиримата си министри от кабинета, докато 29% смятат, че проблеми има, но трябва да се търси компромис за продължаване живота на правителството. Най-големият дял, 38%, са изцяло срещу неочаквания ход на Слави Трифонов, като го намират за изнудване и опит за дестабилизация.

Източник: БНТ