Идеята на милиардера е да бъде впрегната силата на частния сектор за обществено благо

Американският милиардер от еврейско-унгарски произход Джордж Сорос даде обещание да инвестира 500 млн. долара през програми и компании, чиято дейност е насочена към облекчаване проблемите на мигранти и бежанци, предаде новинарският канал Си Ен Би Си.

Обещанието на Сорос беше направено на фона на продължаващата сесия на ООН в Ню Йорк. Милиардерът заяви, че иска да бъде впрегната силата на частния сектор за обществено благо.

"Ще се инвестира в стартиращи компании, утвърдени фирми, социални инициативи и в бизнеса, започнат от мигранти и бежанци. Предвижда се тези инвестиции да бъдат успешни. Но нашата основна цел е да се създадат продукти и услуги, от които наистина да се ползват мигрантите и местните общности", се казва в официалното изявление на 86-годишният милиардер във връзка с намерението му. 

Виж още: Краят на Римската империя и кризата в ЕС

Той изрази и надеждата неговите действия да вдъхновят и други инвеститори в преследването на една и съща мисия.

Обсъждането на настоящата мигрантска и бежанска криза започна в понеделник в ООН. Световната организация и УНИЦЕФ са пресметнали, че през 2015 г. рекордният брой от 65 млн. души по света са били принудени да напуснат домовете си.

Повече от половината от тях са поради проблемите само в три държани: Сирия, Афганистан и Сомалия.

Източник: Си Ен Би Си