Съоръжението се очаква да разполага с до 1000 седящи места

Нова спортна зала, непосредствено до ремонтираната Централна жп гара, очаква софиянци до няколко месеца, пише "24 часа".

Залата е 1500 кв. метра, като към нея има помещения за фитнес, треньорски кабинети и съблекални. Тя вече е почти готова, като входът й е само на метри от жп гарата. 

Сградата

Предназначението на залата е многофункционално, като размерите й (48 на 30 метра) позволяват в нея да се практикуват отборни спортове като волейбол и баскетбол. Има възможност за поставяне на три тепиха. Таванът е на височина 12,50 м, което пък позволява тя да се ползва и за художествена гимнастика.

Според специалисти там могат да се поставят подвижни трибуни с между 800 и 1000 седящи места, за да могат да се провеждат състезания и турнири.

Транспортът до нея ще е достъпен с оглед на факта, че се намира до Централната гара, до която стигат метро, трамваи и автобуси.

Собстветност

В момента залата е собственост на Националната компания "Железопътна ифраструктура" (НКЖИ), тъй като е част от гарата. Имало обаче идея държавата чрез транспортното министерство да я предостави на спортното ведомство, което да реши как и кой да я експлоатира.

Виж още: Строят три нови мегакурорта близо до София

От Министерството на младежта и спорта обявиха, че обмислят вариант залата да бъде предоставена на Българската федерация по художествена гимнастика.

Обновяванията пред Централната гара ще продължат, като площадът пред нея ще се превърне в зона за скейтборд и екстремни спортове, а изоставените помещения под него - в пазар. От Столичната община вече водят разговори със сдружението "София скейт сити", което обединява спортни клубове, състезатели и бизнес.

Източник: "24 часа"