Любителите на котки са по-интровертни и склонни да нарушават правилата. Тези, които предпочитат кучетата пък са по-отворени към света.

Притежателите на котки са по-умни от стопаните на кучета. Това показва изследване на университета в Карол, цитирано от "Ню Йорк пост".

Професорът по психология Денис Густело и нейният екип подготвили анкета, в която участие взели 600 студенти от университета.

Изследваните трябвало да отговорят на редица въпроси, които се отнасяли до интереси, характер, образованост и лични качества. Накрая те трябвало да изберат какво предпочитат повече - куче или котка.

Виж още: Защо кучетата са по-добри от хората

Според резултатите хората, които са по-интровертни, саможиви и склонни да нарушават правилата, се описват най-вече като любители на котките. Онези, които пък предпочитат заниманията на открито, са по-отворени към хората и света като цяло, е по-вероятно да са собственици на куче.

Виж още: 50 милиарда за домашни любимци

Друг любопитен резултат от изследването показва, че нивото на интелигентност на притежателите котки било по-високо от това на собствениците на кучета. Въпреки това най-добрият приятел на човека е далеч по-популярен като домашен любимец. Около 60% от акетираните заявили, че предпочитат кучетата, докато едва 10% посочили, че предпочитат за домашен любимец да си вземат котка. Останалите участници в изследването не могли да определят дали харесват повече кучета или котки.

Като цяло в САЩ това съотношение е по-различно. Броят на домашните любимци котки е по-голям с около 12 млн. За 2012 г. общия брой на домашните любимци котки е 95,6 млн, а на кучетата със стопанин - 83,3 млн.