Кампанията срещу войната по пътищата тече с пълна сила, а ето как да се включим и ние

Наглите шофьори на пътя дразнят. Дразнят и безумните начини на паркиране, спирането на забранени места, паркирането на тротоара, така че обикновен човек да не може да мине (какво остава и за инвалид, жена с дете или стар човек).

Вече има какво да направим по въпроса. В момента върви кампания по популяризиране на практиката да заснемаме шофьорите, които нарушават законите на пътя. В момента са активни няколко групи във "Фейсбук", които заснемат шофьори без култура на шофиране - нагло паркирани коли, фрапиращи нарушения и явно неспазване на закона. Аминистраторите изпращат снимките директно на имейла на полицията и КАТ.

Къде да споделяме?

Популярни са например "Снимай нарушител" и страницата "Снимай нарушителя", където ежедневно се появяват снимки на шофьори, сгазили лука. Паралелно с това специално приложение за мобилни телефони улеснява снимащите, като изпраща директно клипчето до имейла на КАТ. Мобилното приложение "Гражданите" позволява с натискането на един бутон да изпратите снимката до електронната поща на КАТ.

Оттам споделят, че благодарение на тези практики пощенските им кутии са буквално задръстени от снимки и клипове на всевъзможни нарушители. Идеята да се снимат прегрешилите зад волана бе подета след проблема със законността на мобилните камери на "Пътна полиция".

Самото приложение за мобилни телефони "Гражданите" може да бъде свалено безплатно от Apple Store и Google Play. Апликацията позволява шофьорите в нарушение да бъдат заснети от мобилния телефон, който автоматично въвежда джипиес координати, дата и час, след което снимката бива публикувана в социалните мрежи и пратена до имейла на полицията.

Освен това много шофьори вече обикалят с частните си автомобили, оборудвани с мобилни камери, и да заснемат нарушители. Клиповете се качват на "Фейсбук" страницата "Шофирай с камера". Клиповете пък директно се завеждат като сигнали в полицията.

Идеята е повече хора да следят какво се случва на пътя, тъй като камерите на КАТ не достигат, за да обхванат всички нарушения. По този начин самите граждани се контролират взаимно. Кадрите могат да се използват от КАТ, ако авторът на клипа се съгласи да даде писмени сведения за предоставения запис. 

Как можем да си вземем камера

Всеки желаещ може да се снабди с такава мобилна камера. Освен това Българската асоциация на пострадали при катастрофи предоставя безплатно видеорегистратори за 7-дневен период.

Те се раздават на шофьори, които са заявили желание да "бъдат будната съвест на обществото" и да заснемат хулиганите на пътя. След като мине 7-дневният срок, камерата се предоставя за ползване на друг доброволец. След този срок желаещите могат да си закупят камерата, която струва 309 лева, ако е обикновена, и 359 лв. - ако е с вграден джипиес.

Все повече са желаещите да участват в кампанията. Заснетите нарушения на ден са хиляди и не само от София и по-големите градове, а от цялата страна. Това води до все по-голямо намаление на скоростта просто защото нарушите ли правилата, няма гаранция, че не са ви заснели и скоро няма да получиш "честитка" от КАТ.

Преди време лично премиерът Бойко Борисов призова хората да използват гражданската си съвест и да заснемат нарушителите на пътя.

"Това не е само работа на държавата. Цялото общество трябва да се вдигне, да покаже непримиримост към тези, които карат по този начин. Като видите, че някой кара така по улиците, веднага по телефона на полицията", заяви Борисов през май.

Своите снимки и клипове можете също така да пращате на нашата страница във "Фейсбук", както и на специално създадената страница за проблеми от градски тип - "Градски неволи".

Източник: Bulevard.bg