Решението за военните доставки беше обявено след призива през август на външните министри от ЕС правителствата да помогнат във войната срещу групировката "Ислямска държава"

България, чрез Министерството на отбраната, предоставя безвъзмездно на правителството на Ирак военна помощ. Това е узаконено чрез постановление на служебния кабинет "Близнашки" от 18 септември. В различни интервюта на министри стана ясно, че пращаме леко стрелково оръжие и боеприпаси, информира БНР. От 2 седмици обаче списъкът с българската оръжейна помощ е засекретен.

Виж още: Седем факта за "Ислямска държава"

Въпреки писмената молба на "Хоризонт" да бъдат публикувани точните количества и модел на въоръжението, което държавата ни подарява спешно на кюрдските сили за сигурност, до момента Министерският съвет и Министерството на отбраната отказват да ги оповестят на обществото

Виж още: Балканите - котило на джихадисти

Официално няма обяснение, но неофициално мотивите са, че въпросното приложение със списъка на оръжията е класифицирано като държавна тайна. Така българският данъкоплатец не може да узнае нито какво точно изпращаме на Ирак, нито колко ще ни струва, нито цената, която ще плати бюджетът за неговото транспортиране. 

За сравнение правителството на Германия публикува в интернет със снимки пълното описание на военната помощ на стойност 70 милиона евро, която Берлин изпраща за Северен Ирак.

Виж още: "Ислямска държава" - власт, структура, функции