Индийски слон, окован във вериги и малтретиран в продължение на 50 години, се разплаква от щастие по време на спасителна операция, подарила му свободата.

Базираната в Лондон организация за защита на дивата природа Wildlife SOS се намеси и спаси слонът Раджу от сигурна смърт в оковите, след като научи за неговите страдания в Индия преди година. 

Всеки ден величественото животно е било принуждавано да протяга хобота си и да проси жълти стотинки от случайните минувачи, хранейки се само с пластмасови и хартиени отпадъци.

Пуджа Бинепал, говорителят на организацията, описа спасяването на слона като "невероятно емоционално". 

"Раджу е прекарал последните 50 години в жалко съществуване, окован денонощно. Това е акт на нетърпима жестокост. Докато го спасяваха, хората от екипа останаха поразени, когато слонът заплака. Беше изключително емоционален момент за всички нас. Ние знаехме в сърцата си, че той разбира, че го освобождаваме. Слоновете са не само великолепни, но са и много интелигентни животни, за които е доказано, че чувстват скръб. Ние едва ли можем да си представим как той се е мъчил половин век. Докато не се намесихме, той не е знаел какво е да ходиш и да не си окован във вериги – случаят наистина е много трагичен", каза още Бинепал.

Не е известно как точно Раджу се е оказал в ръцете на своя робовладелец. Предполага се, че той е бил разделен с майка си още когато е бил много малко слонче

След спасителната операция тежащото 5,5 тона животно е транспортирано до резерват на няколкостотин километра от досегашния му дом.