Финансовият министър Варуфакис си тръгва с гордо вдигната глава; лидерът на опозиционната "Нова демокрация и бивш премиер Самарас също напуска поста си

Ултиматумът беше върнат на кредиторите, коментира в неделя вечерта от Атина финансовият министър Янис Варуфакис след оповестяването на официалните резултати от референдума, с който гърците отхвърлиха последното предложение на кредиторите. Часове по-късно той оповести, че напуска поста.

Според него с този вот страната му е прекратила петгодишния прием на "грешното лекарство", а кредиторите не са били прави да смятат, че фалитът на гръцката държава може да се избегне с нови заеми, които бедните ще трябва да плащат.

Казахме "не" на нови заеми, докато не преструктурираме старите, категоричен беше Варуфакис и отбеляза, че дори агитацията от "медиите на олигархията" и затворените банки не са успели да повлияят върху мнението на мнозинството.

Привържениците на управляващата партия СИРИЗА ликуваха снощи, след като гърците гласуваха преобладаващо с "Oxi" (Не) на референдума, организиран от властите в южната ни съседка на 5 юли.

Днешното "Не" е величествено, голямо "Да"

за една демократична, рационална Европа, написа обаче тази сутрин в личния си блог Варуфакис и поясни:

"Референдумът от 5 юли ще се запомни като уникален миг от историята, когато една малка европейска нация въстана срещу дълговото робство. Подобно на всички борби за демократични права, отхвърлянето на ултиматума, поставен от Еврогрупата на 25 юни си има висока цена...

Скоро след обявяването на резултатите ми беше дадено да разбера, че някои участници в Еврогрупата и "партньори" предпочитат да "отсъствам" от преговорите - а премиерът прецени, че това би му помогнало да постигне споразумение. По тази причина днес аз напускам финансовото министерство."

Той обаче допълва, че смята за свой дълг да помага на Алексис Ципрас, по негова преценка, в усвояването на капитала, даден на управляващите чрез вчерашния вот на гръцкия народ.

"Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите.

Ние от левицата знаем как да работим колективно, без да ни е грижа за привилегиите, които носят постовете. Ще подкрепям напълно министър-председателя, новия финансов министър и нашето правителство. Свръхчовешкото усилие да отдадем дължимото на храбрия ни народ и неговото Oxi ("Не"), дадено за цялата демократична общност по света, започва едва сега", заключава Варуфакис.

Междувременно бившият премиер на страната Андонис Самарас също подаде оставка от лидерския пост на опозиционната "Нова демокрация", която управляваше от юни 2012 до идването на СИРИЗА на власт в началото на тази година.

Именно при него бяха приложени ограничителните мерки, за които настояваха кредиторите. Според вътрешнопартийни източници влиятелни съпартийци на Самарас са се опитали да го убедят да подаде оставка преди вота, за да предотврати победата, която страната празнува сега.

Източник: GreekReporter.com; YanisVaroufakis.eu