Коктейл от скариди, ризото, спагети, на грил или в сос

Скаридите са деликатес, който е важна съставна част от редица световни кухни - от мексиканската до италианската. Те са широко разпространени и лесно достъпни, тъй като живеят в близост до морското дъно на повечето брегове и устия, а също така в реките и езерата.

Освен че са много вкусни, те са и полезни като източник на антиоксиданти и противовъзпалителен каротиноид. 

Петте най-любими и поръчвани ястия със скариди по света са:

1. Мексикански коктейл със скариди

Един от най-вкусните специалитети със скариди. Подходящ е за по изискани случаи и обикновено се сервира във висока коктейлна чаша. Приготвя се с малко скариди, мариновани в лимонов сок. Сосът е от домати и чесън, като в чашата се поставят авокадо и свежи зеленчуци. На финала се гарнира със сос табаско и зехтин. 

Рецептата за коктейл от скариди на Kulinaria.bg

Необходими продукти за 1 порция: 0,5 ч.л. сол, половин лимон, 1 с.л. магданоз, 3 домата, 2 с.л. майонеза, 200 г скариди.

Начин на приготвянe: В подсолена вода сваряваме скаридите и отделяме месото. От майонезата и ситно нарязаните домати приготвяме сос. В средноголяма чаша поставяме скаридите и ги заливаме с приготвения сос. Разбъркваме леко. Отгоре поръсваме със ситно нарязан магданоз. Сервираме с резенче лимон и доматена паста.

Зелена салата със скариди по рецепта на Ния Янева от предаването "Гладни момичета"

2. Паста със скариди

Пастата със скариди е най-популярното ястие с този деликатес. Приготвя се лесно и бързо по класически начин, като сосът отново е с домати и малко чесън. Гарнира се със свежа мента. Може да го намерите почти във всеки ресторант в Италия. 

Рецепта за спагети със скариди и бяло вино от Kulinaria.bg

Необходими продукти за 4 порции: 60 мл бяло вино, 300 г скариди, 4 скилидки чесън, 2 червени люти чушки (чили), 2 с.л. масло, 2 с.л. зехтин, 400 г спагети, 1 лимон, 3 стръка магданоз.

Начин на приготвяне: Загряваме олиото и разтапяме маслото в тиган. Добавяме късчета чили и чесъна и запържваме за минута-две. Прибавяме виното и лимоновия сок. Оставяме соса да къкри, докато намали обема си наполовина, за около 3 до 5 минути. След това прибавяме скаридите, спагетите, магданоза - и покриваме да къкри до готовност. Сервираме спагетите горещи.

Виж още: Пене с пресен лук, скариди и каперси и Черни спагети със скариди

3. Скариди със сметана

Това ястие също спада към поднасяните при по-официален случай. След като бъдат сварени, скаридите се готвят на тиган, с чесън, лук, червен пипер и сметана. Накрая се гарнират с лимонова кора и свежи листа от мента. Може да се сервират както в чиния, така и в коктейлна чаша. 

Рецепта за скариди в доматен сос с чесън от Kulinaria.bg

Необходими продукти за 4 порции: 1 кг скариди, 200 г доматено пюре, 2 ситно нарязани домата, 1 ч.ч. сухо бяло вино, 3 скилидки чесън - пресован, зехтин, сол.

Начин на приготвяне: Почистете скаридите и ги сложете да се задушават в малко зехтин и вода. Загрейте в тенджерка отделно зехтин и запържете нарязания чесън. Добавете доматеното пюре и ситно нарязаните пресни домати. Когато сосът кипне, прибавете скаридите заедно с мазнината им, а след това и малко вино. Оставете така да къкри за около 15 минути. Прибавете сол и доварете за още 10-15 минути.

Скариди с ананас и кашу по рецепта, предоставена на Kulinaria.bg от шеф Христо Пенчев

4. Ризото с бял сос и скариди

Оризът се комбинира чудесно с морските дарове, затова и ризотото попада сред петте най-предпочитани блюда със скариди. Обикновено се прави от бял ориз, бяло вино, скариди, сметана, чесън и магданоз.

Ястието е популярно в Италия, Франция и Испания.

Рецепта за бяло ризото със скариди и тиквички от Kulinaria.bg

Необходими продукти за 4 порции: 3 с.л. настъргано сирене "пармезан", 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 50 мл бяло вино, 2 скилидки чесън, 400 г малки тиквички, 350 г замразени скариди, 200 г ориз (арборио, басмати).

Начин на приготвянe: Сваряваме ориза в посолена вода и прецеждаме. Почистваме, измиваме и нарязваме тиквичките на ситно. В дълбок съд запържваме за кратко чесъна и тиквичките. Прибавяме скаридите и бялото вино. Задушаваме, докато поизври течността, но да остане малко на дъното. В този момент прибавяме сварения ориз, разбъркваме добре и сваляме от огъня. Поднасяме с настъргания пармезан и поливаме с две-три лъжички зехтин.

Приготви си още: Морски дарове с ориз

5. Скариди на грил

В последно време много от ресторантите, особено по средиземноморските курортите, започнаха да предлагат просто скариди на скара с малко зехтин и лимон. Ястието е вкусно, приготвя се лесно и е идеалното мезе за бира в летните горещи дни.

Рецепта за зелена салата с рукола, портокал, грейпфрут и скариди от Kulinaria.bg

Необходими продукти за 1 порция: лимонов сок, сол и зехтин на вкус, 10 г кашу, 1 портокал, 30 г тигрови скариди - приготвени на плоча, 60 г рукола, половин зелена салата, половин грейпфрут.

Начин на приготвянe: Измиваме и накъсваме салатата. Поставяме я в купа и към нея прибавяме почистената рукола. Добавяме нарязани и обелени портокала и грейпфрута. Овкусяваме лимонов сок, зехтин и сол. Разбъркваме внимателно. Добавяме кашуто и скаридите и сервираме.

Източник: Foodpanda; Kulinaria.bg