Ник Симънс влиза в ролята на Божия син в документален филм на "Нашънъл джеографик ченъл", който търси отговорите на седем загадки

Премиерният "Загадките на Исус" (The Jesus Mysteries) разгръща най-ранните страници на евангелията, за да проучи подробно въпроси, които объркват християните от векове.

Независимо от желанието да разкрием всичко за него, 2000 години по-късно седем основни събития от живота му все още не са напълно изяснени. Разказите за Рождеството, липсващите години, свети апостол Петър, Мария Магдалена, воала на Вероника и разпъването на Исус са интерпретирани и дори преиначавани от поколения теолози и учени, а някои основни елементи са били пропускани или забравяни.

Двучасовото предаване разглежда причините за седемте загадки и представя изненадващи факти за живота на Исус и учението му. В главната роля дебютира 25-годишният Ник Симънс, син на легендарния рокбасист и фронтмен на група "Кис" Джийн Симънс.

"Загадките на Исус" проследява пътя на Христос към кръста с научни коментари и удивителни подробности около все още неразгаданите мистерии в живота му - като разказите за чудесата на Исус и липсващите години.

Всъщност въпросите започват още с Рождеството, обясняват създателите на филма. Популярният образ на пеленачето сред животни, пастири и тримата влъхви се е превърнал в опорна точка на религията и представя по романтичен начин появата на Божия син. Въпреки това Библията носи съвсем различно усещане - пророчеството за насилствената смърт на Исус. Според някои хипотези познатата Витлеемска звезда може би е била комета, която символизира неговата мрачна участ. Освен това смирната, подарена от влъхвите, се използва при подготовката на труповете за погребение и вещае смърт.

Исус е известен с чудесата си - пречиства жена, кървяла обилно в продължение на 12 години, лекува проказа и прогонва демони от обладан мъж. Но според евангелията управляващата класа по онова време смятала тези удивителни сили за опасни.

Практиките на Исус противоречали на основното вярване, че ритуално нечестивите не трябва да участват в религиозния живот. Той приемал за свои последователи отхвърлените, като проповядвал, че всички могат да се присъединят към неговото Небесно царство - радикална идея, която дала надежда на изолираните от обществото. 

В последната седмица от живота си Исус отпътувал към политически неспокойния Йерусалим, където бил осъден на смърт. Последната загадка - неговото разпъване на кръст - подготвя сцената за раждането на християнството. 

"Загадките на Исус" е по "Нашънъл джеографик ченъл" на 19 април от 21 ч.