Страх и липса на информация за момчетата карат местните да протестират срещу настаняването им в дома за деца в Широка лъка, а бъдещето на афганистанчетата продължава да е мъгливо

След заплахи за протест и блокиране на пътища бе отказано настаняване на две афганистански момчета (на 16 и 17 години) в дома в Широка лъка. Те са преместени в идентичен дом за деца лишени от родителска грижа в Пловдив, пише "Дневник".

Местните се притесняват "какви действия могат децата да предприемат" и затова протестират остро срещу настаняването на афганистанските момчета в дома в града. Двамата са изпратени в дома за деца, лишени от родителски грижи в Широка лъка, във вторник. Решението е на дирекция Агенция "Социално подпомагане - Сердика" в София.

По думите на местните, цитирани от "Дневник", никой не е говорил предварително с тях, за да ги предупреди и обясни настаняването на децата. Липсата на информация относно двете момчета също буди страхове у хората.

Домът, в който са настанени, е в близост до основното училище в селото, което също създава напрежение сред местните. По-голяма част от тях твърдят, че ще разхождат децата си със страх, а търговците били притеснени, че присъствието на младежите ще изгони туристите.

Момчетата говорят недобър английски език, не са придружавани от родители или друг възрастен. 

"Срещнах се с тях, приветливо се държат, но никой не дава гаранция какви действия могат да предприемат, каквито са страховете на хората в селото. Призовавам да не се политизират нещата, а да видим кое е най-хубаво и за децата, и за селото", заявява вчера кметът на Широка лъка Васил Седянков, цитиран от сайта smolyanpress.net

От агенцията за социално подпомагане в Смолян също признаха, че решението за преместването им в Пловдив е временно. Не е известно после къде ще отидат децата. Първоначално те са били настанени във "Военна рампа" в София, където са имали превод от местния афганистански диалект, на който говорят.

"Говорих с готвача, каза ми, че са кимали одобрително, като им е показал пиле на картинка, опашката на риба", заяви още Седянков в отговор на въпрос как се оправят, след като не говорят езика и нямат преводач.

Защо са били изпратени точно в дома в Широка лъка не е известно. Няма информация и какво ще се случи с тях, след като попаднат в Пловдив и какво ще се случи след това.

През 2014 година девет деца на мигранти от Афганистан бяха прогонени от родители и местната общност в Калище малко след началото на учебната година. Преди това цяло сирийско семейство получило бежански статут също бе принудено да напусне село Розово край Казанлък след протест на местните.

Източник: "Дневник"