Когато малко преди полунощ бил открит недалеч от града, 26-годишният Викторио Александров прострелял и детето, и себе си. Няколко дни по-рано се жалвал в полицията от психически тормоз, а пред съда заяви, че не помни двойното убийство

Млад мъж застреля бившата си приятелка в София и избяга с бебето им, а по-късно простреля детето си и себе си близо до Горни Богров. Момиченцето, едва на годинка, почина в болница часове по-късно, в нощта срещу вторник.

Убитата жена не е търсила в полицията защита от партньора си, напротив - миналата седмица той подал жалба срещу нея заради психически тормоз. Вътрешният министър Младен Маринов поясни:

"Нямаме данни при нас да са подавани жалби от страна на жертвата или от нейните родители. Имаме данни за подаден сигнал за психически тормоз от извършителя към жертвата. Мисля, че в четвъртък миналата седмица е подаден сигнала в Пето районно. Той е насочен към Второ районно, тъй като там живеят. Извършителят е пуснал сигнал, че е тормозен психически от жертвата."

В късния следобед на понеделника родителите на 23-годишната Дарина я откриват застреляна в блок в столичния квартал Надежда, на ул. "Бели Дунав". Двамата повикали ключар да разбие вратата, защото младата жена от известно време не отговаряла на повикванията им.

След като открили трупа на дъщеря си, те подали сигнал в полицията, регистриран в 18,31 ч. Тогава започва издирването на бившият й приятел, с когото се разделила преди около месец. Оказва се, че той е взел и общото им дете.

26-годишният мъж беше обявен за общодържавно издирване, а полицията блокира почти всички входове и изходи на София. Специални указания получили дори граничните пунктове, тъй като се предполагаше, че се придвижва с лек автомобил, сребрист "Фолксваген Голф", и има възможност да напусне страната. 

Около 23,30 ч. той е открит на бензиностанция до храсталаци в село Горни Богров, недалеч от столицата. Дотам стигнал с такси. При пристигането на полицаите обаче прострелва детето в главата, а след това - и себе си. 

Мъжът, идентифициран като Викторио Александров, работел като охранител, а притежаваното от него оръжие е законно. Според таксиметровия шофьор, който шофирал с пистолет на тила, не личало, че възнамерява да убие и бебето си. 

"Свидетелят твърди, че детето през цялото време е плакало. Мъжът е споделил, че има намерение да се самоубие, но детето трябва да живее", съобщи директорът на СДВР Ивайло Йорданов.

Бебето е закарано около полунощ в "Пирогов", с тежка огнестрелна рана на главата, в кома - и въпреки усилията на лекарите умира. В кома там е откаран и бащата, обвинен като извършител на двойното убийство.

Часове по-късно животът му вече беше е вън от опасност, а в четвъртък той се изправи пред съда, който го остави за постоянно в ареста. За първи път съдебната зала Александров разказа какво помни от фаталната нощ.

На влизане обвиняемият запази мълчание, а пред съдията обясни, че между 25 и 29 октомври отношенията му с убитата Дарина и нейните родители рязко се влошили. По думите му двамата се карали за фамилното име на дъщеря им Никол и дали тя да вземе фамилията на баща си. Последвал скандал за битови сметки и отговорностите след раздялата на младото семейство.

В деня на убийството Викторио бил в апартамента на приятелката си, носел и пистолет. Избухнал пореден скандал помежду им, Дарина го заплашила, че няма да види повече дъщеря си, и изтръгнала детето от ръцете му...

Следващият спомен на Викторио е как тича с детето в Северния парк... В съдебната зала мъжът заяви, че не помни моментите, в които приятелката и детето му са били простреляни смъртоносно. Нямал спомен да е отвличал и такси.

Защитата поиска експертиза за психичното му състояние, а самият той декларира, че съжалява за всяко свое действие и иска домашен арест, тъй като бил сринат психически и само родителите му можели да му помогнат. Имал нужда и от по-добро лечение.

По време на делото стана ясно, че дни преди инцидента е писал писмо до родителите си, в което намекнал, че иска да избяга в Турция. Според съда Викторио е опасен за околните и има лабилна психика. Налице били и данни, че е заплашвал с убийство родителите на приятелката си.

Ако бъде признат за виновен, Викторио Александров може да получи доживотен затвор без право на замяна, отбелязва БНТ.

Източник: БНР