Минало и настояще в сексуалните отношения в държавите от Далечния изток

Когато става въпрос за секс, културните различия между Европа, Америка и Изтока са повече от сериозни. И докато при нас и при американците половите отношения са били (и често все още са) заклеймявани като нещо дяволско, в източната култура сексуалността е издигната в ранг на изкуство и дори наука.

Разглеждайки гейшите, индийската Кама Сутра и цялостната практика на тантризма, трябва да знаем, че там на секса се гледа доста сериозно, като на път за духовно извисяване и философия. На места обаче пък сексът продължава да е тема табу.

Следователно и сексуалните традиции на държавите от далечния изток са доста любопитни:

Китайското пуританство

Така например в Китай към секса дълго време се е подхождало предимно като цел за продължаване на рода. Голямо влияние в отношението на китайците към половите отношения се влияе от древната философия, която приема жените за "втора класа".

Това оказва влияние и върху днешни времена. Според проучвания 95% от китайците не могат да изпитат удоволствие от секса и нямат идея как да накарат партньора си да почувства наслада от половите отношения. Това, заедно с възприятието, че оралният секс е перверзия, която се наказва от закона, прави Китай доста пуританска държава по отношение на сексуалността.

Япония между традицията и настоящето

За сметка на това в Япония нещата са доста по-различни. Так активният сексуален живот винаги е бил част културата на управляващата каста. 

Още от древността в Япония се следват съветите от книгите, посветени на плътската любов. Любовната игра е много бавна и почти граничеща с ритуал. Задължително е преди секс жената да събере косата си на кок и да разголи шията си. 

В страната на изгряващото слънце всички младоженци получават богато илюстрирана книга с всички възможни секс пози. Традиционно, тази книга се поставя под възглавницата, за да се гарантира прекрасна брачна нощ.

Виж още: 10 почти невероятни закона за секса

Но това е в древността. В днешно време почти половината японци на възраст между 16 и 49 години страдат от т.нар. "синдром на въздържанието", изразяващ се в липса на интерес към секса. Според проучванията 36% от мъжете и 39% от жените на възраст 18-34 години никога не са правили секс, а 61% от мъжете и 49% от жените на същата възраст са необвързани, като поне половината от тях нямат и желание да променят това.

Индия - от Кама сутра до уредените бракове

Индия е родината на Кама сутра и на Тантра. Това обаче не означава, че там сексът не е тема табу. Около 95% от всички бракове в страната са уредени от родителите на младоженците, а самият полов акт извън брака се наказва.

Дори "Кама Сутра" казва, че идеалът за сексуално съвършенство се постига само в брака. Около 95% от всички бракове в Индия се основават на предварително споразумение между родителите на булката и младоженеца.

Виж още: Мъжете, които вършат "женска работа", правят по-малко секс

Сексуалното образование в Индия е на изключително ниско ниво, а броят на изнасилванията в страната е тревожен. Случай на изнасилване от края 2012 г. шокира целия свят с жестокостта си и обърна вниманието на властите към темата. И все пак филмът за изнасиленото момиче, което почина дни след акта на насилие, "Дъщерята на Делхи" все още е забранен за прожектиране в Индия. 

Сексът преди брака обаче не е проблем в Тайланд. Там темата за половите взаимоотношения никога не са били табу, като се знае че дори деца 8 до 10-годишна възраст имат полови контакти. Допълнително с това идва и славата на Тайланд като дестинация за секс туризъм. 

Източник: По материали от "Дарик", "Дейли Мейл", Profit.bg, "Дойче веле"