Най-честите нарушения са свързани с пропуски в безопасността и с разполагането на обекти по плажната ивица

Масови нарушения на закона от страна на концесионерите на плажовете отчитат проверките по Черноморието. Държавата е открила нередности на 186 плажа от общо 209 проверени. Ивицата с най-много пропуски е "Обзор юг".

Най-честите нарушения

Най-честите нарушения са свързани с пропуски в безопасността - водното спасяване, медицинското обслужване, - както и с разполагането на обекти по плажната ивица, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при представянето на данни за цените по морето, които ведомството й изнесе вчера.

Концесионерите си плащат глобите, но след това не изпълняват предписанията и изискванията. 19 от тях не са предоставили никакви схеми, по които ще се разполагат преместваемите обекти на пясъка.

Все пак има и плажове, където нарушения не се допускат. Те са 23 на брой, а сред отличниците при спазването на изискванията се нареждат Албена, Кранево, Златни пясъци, Кабакум и централният плаж в Созопол.

Самите концесионери отричат да има подобни нарушения и дори се хвалят със 70% свободна зона. Почиващите пък не забелязват да има проблеми.

Цени по морето

Най-арогантни били концесионерите в Несебър и Слънчев бряг, установили от регионалното министерство, а най-съвестни - в Албена, Кранево, Златни пясъци, Кабакум и централния плаж в Созопол.

Най-скъпи са шезлонгите и чадърите на плажа в "Св. св. Константин и Елена", където чадърът струва 25 лв., а шезлонгът - 15 лв. Най-евтина услугата е на плажа в Китен. Там срещу 10 лв. можем да се сдобием с пълен комплект чадър, шезлонг и маса.

От МРРБ започват изненадващи проверки. При установяване на повторни нарушения ще има налагане на глоби, а при трето нарушение може да се стигне до отнемане на концесията.