Полиция и жандармерия се грижат за реда на мястото

От днес започва събарянето на незаконните постройки във варненския квартал "Максуда". Табли трябва да бъдат разрушени около 60 домове, които са построени без необходимите документи и разрешения. 

В квартала вече са разположени жандармерия, полиция, има и линейки. Медиатори от ромски произход ще влязат в махалата и ще разговарят с хората.

Някои от семействата сами са започнали да събарят къщите си и да изнасят вещите си. От миналата година жителите на квартала са уведомени, че трябва да напуснат постройките. 

Причина за събарянето

Причината за решението е, че земята под ромската махала е частна собственост. Тя е възстановена на наследниците още през 2004 г., но вече 11 години собствениците не могат да влязат във владение.

Според Националната система за гражданска регистрация ЕСГРАОН в предвидените за събаряне постройки живеят 520 души. Около 200 от тях са деца, показват данни на кметската администрация в район "Младост" на Варна, където се намира гетото.

"Искам да се знае, че за всички тях е осигурен подслон в общинския приют, дом "Гаврош", Социалния учебно–професионален център и др.", увери районният кмет Христо Христов.

Източник: Нова телевизия, "Дневник"