Първородният син на президента почина едва 14-годишен след остра дисекация (разслояване) на аортата

Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи в събота следното изявление на държавния глава и неговото семейство:

"Днес, 8 август, ни напусна първородният ни син Филип. Той беше добро и слънчево дете - даряваше радост на нас и на всички, които го познаваха.

В този изключително труден за семейството момент съпругата ми, двамата ни синове и аз молим да бъдем оставени на спокойствие в скръбта ни."

14-годишният Филип беше ученик в Първа частна математическа гимназия и наесен трябваше да е осми клас, припомнят онлайн издания.

Според първоначалната информация на в. "Стандарт" причината за смъртта му е сърдечна недостатъчност. Детето си е отишло внезапно, за по-малко от 12 часа.

Лекарите от кардиологията в Трета градска болница в София са направили и невъзможното да спасят Филип. Болестта е била шокираща за всички, момчето не е имало никакви проблеми преди това.

По данни на лекуващите го Филип Плевнелиев е починал от изключително рядко заболяване, без никакви предварителни признаци и симптоми по време на растежа, което е довело до остро разслояване на аортата, т.нар. "дисекация". Това е предизвикало кръвоизлив в организма, причинил фаталния край за кратко време, съобщи по-късно БНР.

Поклон пред паметта му.

Какво представлява дисекацията на аортата

Симптомите са задух, недостиг на въздух, изпотяване, повръщане, а бързата диагностика и спешната кардиохирургия са ключови за спасяването на пациента. Аортата е най-големият кръвоносен съд в тялото ни, който излиза от сърцето, разклонява се и по него тече кръвта, захранваща целия организъм. Дисекацията представлява разслояване на стената на този съд.

Най-честата причина за болестта е повишеното кръвно налягане, придружено от слабост на стената на съда. Започнало веднъж, разслояването продължава много бързо към всички клонове на аортата. Вследствие на намаленото кръвоснабдяване достъпът на кислород до жизненоважни органи и тъкани в организма е силно ограничен и това ги уврежда.

Засегнати биват бъбреци, мозък, крайници, черва - те спират да работят, получава се полиорганна недостатъчност и шок. Според статистиката до две денонощия от началото на острата дисекация половината от пациентите умират.

Изключително важно е заболяването да бъде точно диагностицирано, тъй като оплакванията се припокриват с инфаркт на миокарда. Според ViaPontika.com най-прецизното средство е скенерът, а единственият шанс на засегнатите - операцията по спешност.

Източник: President.bg; StandartNews.com; БНР; ViaPontika.com