Едва ли има по-подходящ водещ за предаване, което обяснява научно как и защо някои дръзки начинания се увенчават със злополуки.

Обичаме да гледаме как други хора се провалят, особено ако провалът им е грандиозен. На тях - и техните най-луди, зрелищни и болезнени любителски клипчета в интернет - е посветена най-новата поредица по "Нашънъл джеографик ченъл" - "Теория на глупостта", от 14 май всяка сряда в 20,55 ч.

Видео: Мъж прави бомба в замръзнал басейн

Водещият Ричард Хамънд също е известен като луда глава. Популярен е най-вече като едно от лицата на автомобилното предаване на Би Би Си "Топ гиър" заедно с Джеръми Кларксън и Джеймс Мей. В екипа е от самото начало през 2002-ра, а четири години по-късно едно скоростно изпитание едва не му коства живота.

През септември 2006 той се озовава в болница, след като катастрофира с близо 470 км/ч по време на снимки. Тогава Хамстера, както го наричат феновете на предаването, е на 36.

Въпреки сериозната мозъчна травма се възстановява удивително бързо и се завръща на екран. Епизодът, в който шофира "Бугати Вейрон", надпреварвайки се с боен самолет "Еврофайтър", е най-гледаният в YouTube канала на "Топ гиър" - видян над 20 млн. пъти.

В "Теория на глупостта", един от множеството му странични проекти извън "Топ гиър", Ричард Хамънд ни представя всевъзможни злополуки с участието на смели, но и объркани хора от цял свят - и с помощта на анимации и забавен каданс анализира на какво се дължи провалът и унижението им.

Всяка седмица в предаването се показват между 50 и 60 клипа с обикновени хора, които правят необикновени грешки. Във всеки епизод са включени по няколко теми, например вдигане на тежести, стрелба с пистолет или прескачане на коли.

Водещият обяснява физиката, химията и биологията, замесени в тези случки, като разнищва и най-малките подробности: тегло, обем, инерция, изгаряне, дори работата на мозъка.

Хамънд е водил и други научни предавания, а сред популярните му поредици е също Crash Course на Би Би Си Америка, където упражнява типични за страната "екстремни" професии - таксиметров шофьор, куриер, каскадьор, дървар, дресьор на екзотични животни, бръснар, - и дори се качва в танк, с който е принуден да прегази един от любимите си модели порше.