Митничарското куче Ричи надуши 190 кг хероин, скрити в чували с теракол от Турция за Белгия; на пристанище Варна-запад засякоха контейнер с 6 тона амфетамини

Рекордно количество хероин бе задържано на ГКПП-Капитан Андреево, съобщиха от МВР. 190-те кг от високорисковия наркотик на стойност над 12 млн. лв. са били открити в хода на международна операция с участието и на агенция "Митници" и в сътрудничество с партньорските служби.

Хероинът е открит в товарен автомобил "Скания" с турска регистрация на влизане в страната ни. Шофьорът, 61-годишен турски гражданин, представил на митницата редовни документи, че вози строително лепило (теракол) в чували по 25 кг за получател в Белгия.

При огледа на товарното ремарке се включило и митническото куче Ричи, което се насочило към един от чувалите, където имало не само теракол, но и пакет с кафяво прахообразно вещество. При последвалата проверка митничарите намерили 95 пакета по 2 кг хероин, разположени на различни места из целия товар.

Тъй като плътността на строителното лепило и наркотика са сходни, укритието не е било забелязан при сканирането с рентген, обясни директорът на агенция "Митници" Георги Костов. Затова главният секретар на МВР Младен Маринов акцентира върху ролята на митническото куче - незаменим помощник в случаите, когато техниката е недостатъчна.

Шофьорът на камиона е задържан за 72 часа, а зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова обяви, че прокуратурата иска постоянна мярка за задържане по обвинение за престъпление по чл.242, ал.4 - за което се предвижда между 15 и 20 години затвор и глоба от 200 хил. до 300 хил. лева. 

Междувременно Окръжната прокуратура във Варна е започнала досъдебно производство заради контейнер с 6 тона амфетамини, засечен в морската столица. Пратката е хваната на пристанище Варна-запад, където е била разтоварена от кораб.

За получател на стоката в контейнера бил посочен гражданин на страна от Европейския съюз. По документи вътре трябвало да има лимонена киселина.

Товарът е засечен по метода на анализ на риска. При започналата незабавна проверка и направен полеви тест е установено, че в 300 чувала се съдържат 6 тона амфетаминопроизводни.

Досъдебното производство по чл. 242 от Наказателния кодекс продължават. Съгласно текста за трафик на високорискови наркотични вещества виновният се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 хил. до 200 хил. лева, а ако става въпрос за рискови наркотични вещества, наказанието е лишаване от свобода от три до 15 години и глоба от 10 хил. до 100 хил. лева.

Източник: Пресцентър МВР, Прокуратура на РБ