Отпуснати са 20 млн. лв. за строеж на линията от квартал "Дървеница" до Семинарията.

Станалият известен сред гражданите на София като трамвай "Безумие" проект за прокарване на трамвайна линия през Борисовата градина е размразен. Столична община е пуснала обществена поръчка за намиране на строител за трамвая до Студентския град, пише OFFnews.

Според плана на общината трамваят трябва да минава през булевардите "Никола Габровски", "Г. М. Димитров" и Борисовата градина, където, според недоволните, за построяването на линията ще трябва да бъдат изсечени над 550 дървета.

Виж още: Шарени трамваи 

Проектът беше спрян преди време заради солидното обществено недоволство. Първоначално то беше насочено срещу евентуалното спиране на една от най-натоварените линии в София №94, която обхваща пътя от Студентски град до Софийски университет. Линията до голяма степен припокрива маршрута на трамвай "Безумие" и в първата карта на проекта беше предвидено спиране на линия №94. Впоследствие се оказа, че такова спиране не е предвидено и става въпрос за грешка по карата.

После стана ясно, че изграждането на линията ще доведе до изсичането на 550 дървета. Гражданското недоволство тогава доведе до замразяване на проекта.

Виж още: На дъното сме в класацията на транспорта в ЕС

Очевидно от общината са размислили, защото е пусната обществена поръчка за проектиране и строителство на линията, която е на стойност над 20 млн. лв. без ДДС, като линията ще бъде от Семинарията до кв. "Дървеница". Поръчката трябва да бъде изпълнена за 270 дни, за да не бъдат загубени средствата по него, защото ще се финансира от оперативна програма "Регионално развитие", като част от по-голям проект за обновяване на транспорта в столицата.