Измамната схема била хит в Европа, за първи път е разбита у нас. Задържани като организатори са българин, сърбин и израелец

ГДБОП и Специализираната прокуратура разкриха престъпна група, която чрез измамна схема е генерирала крупни печалби, ползвайки се от съвременните високи технологии. Причинените вреди са за над 300 хил. евро, поне 80 хил.щатски долара и повече от 60 хил. лева.

Това е поредна успешна операция без аналог в българската правна система, обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев. По думите му измамната схема била хит в Европа, а сега за първи път е хваната и у нас.

Задържани са тримата основни играчи: 28-годишен българин и двама чужденци - израелец и сърбин, които определено имат различен статус от другите престъпни групи, коментират от МВР. Действали са на българска територия от година чрез изградени два колцентъра и седем интернет платформи с домейн в Естония.

Служителите, наети за работа, са били обучавани като оператори. Те предлагали търговия с платежни инструменти, като набирали клиенти по телефон, който на потенциалните жертви излизал като позвъняване от Великобритания.

До момента 17 души са се хванали на измамата и са превели различна сума пари по интернет платформите, като минимумът бил 300 евро. В началото у клиента се създавало впeчатление за печалба, но след известно време под предлог сриване на борсата те не получавали очаквания дивидент.

"Зарибяването" обаче продължавало, докато измаменият изпадал в невъзможност да продължи финансирането. При желание за отказ се оказвало, че няма обратна връзка с организаторите на схемата.

Печалбата била само за тях, а парите постъпвали по сметките им в цял свят, обясни прокурор Гешев. Имало дори индикации, че се правят опити за разширяване на престъпната дейност с изграждане на аналогични центрове в две съседни държави.

Тримата задържани са обвинени за ръководене на организирана престъпна група и измами, съобщи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. Пострадалите са в по-тесен кръг от събраните данни за действителния брой на пострадалите лица, посочи още тя. 

Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност, отбеляза началникът на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП комисар Явор Колев. Той уточни, че задържаните са с много голям опит в измамни финансови операции.

Източник: Пресцентър МВР